Boerderijen verbouwen of renoveren

Het verbouwen van een boerderij roept veel vragen op. De één stelt deze vragen wanneer hij een boerderij te koop ziet staan, de ander na er jarenlang gewoond te hebben. Het renoveren en verbouwen van boerderijen behoort tot één van onze specialiteiten.

Schets boerderij verbouwen

Droomt u al weg bij het idee om in een en landelijk en historische boerderij te wonen? Wilt u de robuuste en landelijke uitstraling van de boerderij behouden? Dient het het interieur van alle moderne gemakken voorzien te zijn? U kunt wegdromen alle wensen en ideeën die u heeft voor het verbouwen of renoveren van uw boerderij. Wij gaan ondertussen aan de slag om mogelijkheden in kaart te brengen. We houden daarbij rekening met de oude constructies en materialen. Ook denken we aan de inhoudelijke eisen die door gemeenten gesteld worden. Dat betreft bijvoorbeeld boerderijen en andere panden met een beschermde status.

Aanzicht boerderij na verbouwen

Creatieve ontwerpen van uw boerderij

Creatief zijn wij in de ruimste zin van het woord. Architektenburo Bikker gaat graag de uitdaging aan om door de huidige sfeer heen te kijken. Samen met u kijken we naar geschikte oplossingen. Tegelijkertijd doen we geen concessies aan de authentieke sfeer. Oude constructies kunnen in veel gevallen hergebruikt worden of vervangen door andere moderne materialen. Wij zijn in staat, door onze creatieve kijk op oplossingen, de boerderij van uw dromen te creëren. Door uw boerderij te verbouwen of renoveren zal “thuis” voor ons altijd het sleutelwoord zijn.

Houtconstructie in het zicht op overloop na verbouwing boerderij
Houtconstructie in het zicht op overloop na verbouwing boerderij

Haalbaarheidsanalyse voor het verbouwen

In de oriënterende fase zullen wij, samen met u, de boerderij bezichtigen. Hierdoor kunnen wij de sfeer proeven en de huidige situatie goed bekijken. Zo kunnen wij uw wensen nog beter in kaart brengen. Wij luisteren graag naar uw ideeën en zullen deze, waar mogelijk, altijd verwerken in ons eerste voorstel. Vervolgens zullen wij u adviseren om tot de beste oplossing te komen. Van ons ontvangt u een haalbaarheidsanalyse. Daarin worden bijvoorbeeld de volgende aandachtspunten toegelicht:

 • Technische aandachtspunten
 • Te volgen procedures
 • Kosten verbouwen boerderij
 • Planning
 • Vergunningen

Boerderij na restauratie

Werkwijze en wensen bij verbouwen of renoveren

Hoe beter wij u leren kennen, hoe mooier de ideeën die daaruit voort zullen vloeien. We ontwerpen bij het verbouwen of renoveren uw boerderij zo gedegen mogelijk. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Na het vooronderzoek en het vastleggen van de uitgangspunten, die wij samen hebben opgesteld, starten we met het maken van schetsen. Deze schetsen omvatten de volgende punten:

 • Schetsen van gevels
 • Schetsen van interieur
 • Relatie tussen woonruimtes en buitenruimtes

Boerderij verbouwen keuken architect Bikker

Gemeente en welstandscommissie

Bovengenoemde schetsen worden in een vroeg stadium door ons ingediend bij de gemeente en de welstandscommissie. Door onze ervaring en kennis in het verbouwen van een boerderij weten wij hoe we die kunnen presenteren. We willende karakteristieke aspecten van de oude boerderij behouden. Nadat de schetsen zijn goedgekeurd, worden de plannen in detail uitgewerkt. Ook worden ze technisch uitgewerkt. Vergunningen kunnen op deze manier volledig opgesteld, aangevraagd en gecoördineerd worden naar de gemeente. De bedoeling hiervan is om het proces soepel te laten verlopen. De technische tekeningen omvatten onder andere de volgende punten:

 • Materialen en kleuren
 • Duurzaamheid
 • Afmetingen van de ruimtes
 • Locaties van installaties
 • Details

Renovatie boerderij Almkerk - inpandige straat

Uitvoering van de verbouwing of restauratie

Ons team begeleidt u waar nodig in de voorbereiding en uitvoering. Dit geldt voor zowel het verbouwen, renoveren of restaureren van uw boerderij. Niet alleen begeleiden wij u vóór de verbouwing, maar ook tijdens of na de verbouwing. De begeleiding betreft dan keuzes voor interieur en afwerking. Onze interieurarchitecten denken graag mee met uw woonwensen. zo kunnen we historisch en modern naadloos in elkaar over laten gaan.

Verbouwingswerkzaamheden van een oude boerderij
Verbouwingswerkzaamheden van een oude boerderij

Herstel- en restauratie werkzaamheden

Tijdens een verbouwing assisteren wij u ook bij de herstelwerkzaamheden en restauratiewerkzaamheden. Hiervoor zullen uitgebreide werkomschrijvingen gemaakt worden. Zo weet uw aannemer exact waarmee hij rekening dient te houden bij de calculatie die u zal ontvangen.

Verbouwen dakconstructie rijksmonument
Verbouwen dakconstructie rijksmonument

Monumentale boerderij verbouwen of renoveren

Monumentale boerderijen hebben specifieke aandacht en kennis nodig. Een boerderij verbouwen dient immers aan te sluiten op de wensen van zowel de gemeente als de bewoners. Historische details dienen, indien mogelijk, bewaard te blijven. Ons eigen erfgoed kan zo in stand worden gehouden. Architektenburo Bikker heeft het vakmanschap in huis waarmee oud en nieuw een prachtige combinatie wordt. Daarin kan iedereen zich vinden.

Nieuwe gevel, ramen, kozijnen en luiken verbouwde boerderij

Verbouwen oude boerderij (resultaat)

Sinds 1983 ontwerpers van boerderijen

Sinds 1983 houdt Architektenburo Bikker zich bezig met het ontwerpen van vele soorten woningen, boerderijen en monumenten. Er ligt bij ons een schat aan kennis in oude bouwmaterialen, historische bouw en oude constructies. Die willen wij graag met u delen. Het creëren van iets nieuws met een historische waarde geeft ons de kans om het erfgoed in Nederland te behouden en in een modern jasje te steken. Veel mooier kan het vak van architect bijna niet zijn!

Contact over renoveren of verbouwen

Door middel van een vrijblijvend gesprek kunnen wij nog meer van onze kennis met u delen. We tonen u ook graag ons enthousiasme voor ons vak. Heeft u een oude boerderij? Bent u van plan om deze te verbouwen? Neem dan gerust contact met ons op. Uiteraard kunt u ook telefonisch een afspraak maken op 0184 – 66 12 38. We willen graag de mogelijkheden met u bespreken.

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur