Boerderij in stijl verbouwd

'Een boerderij verbouwen uit begin 1900', dat was de kern van de opdracht aan ons als architect. Door het ontwerp kreeg het pand een compleet nieuw en fris aanzicht. Als architect maakten wij het plan voor de metamorfose waarbij ook de aanbouw, de schuren en het terrein werden betrokken.

De gevels en het dak waren voor het verbouwen van de boerderij beeldbepalend omdat de voorliggende weg als het ware om het pand heen ligt. Nadat de boerderij in stijl verbouwd was, kregen de metselwerk-gevels een gestukadoorde plint. De gevels zelf zijn behandeld en op speciale wijze geschilderd. Dit wordt ook wel ‘keimen’ genoemd. Binnen had de boerderij vóór het verbouwen een onlogische, hokkerige indeling en een sobere uitstraling. De boerderij bood weinig zicht op de polder. De ligging in het polderlandschap zagen wij als een kans om opnieuw licht, ruimte en woonplezier toe te voegen.

Aanzicht na verbouwen van de boerderij
Aanzicht na verbouwen van de boerderij

Boerderij verbouwd als totaalplan

Door niet alleen de boerderij in stijl te verbouwen maar ook het terrein en schuurruimtes opnieuw te ontwerpen, is er één passend geheel ontstaan. De boerderij, het terrein, het tuinhuis en de schuur zijn met hetzelfde karakter ontworpen en passen allemaal bij het gewenste gebruik. De losse onderdelen versterken elkaar en geven de nodige ruimte ondanks dat de boerderij dicht op de weg staat.

Situatie voor de verbouwing
Situatie vóór de verbouwing
Entree en veranda na verbouwen boerderij
Boerderij ná het verbouwen

Veranda

Het voorheen gescheiden werkgedeelte is opgenomen in het woongedeelte. Hierbij wordt het zicht op de polder benut vanuit zowel de woonkamer als de woonkeuken. Voor het aangebouwde gedeelte is een veranda ontworpen in de stijl van de boerderij. Door de veranda ontstaat er bij de boerderij een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Dit is een extra kwaliteit die ontstond nadat de boerderij in stijl verbouwd was.

Boerderij verbouwen - veranda met eiken kolommen
Boerderij verbouwen – veranda met eiken kolommen

Vervangen en herstellen kozijnen

De beeldbepalende delen bij het verbouwen van de boerderij zijn de gevels en het dak. De authentieke stalramen zijn bewaard gebleven; de overige kozijnen zijn voorzien van nieuwe houten kozijnen. Met luiken is het geheel afgewerkt in een mooie, landelijke stijl. Het pannendak is vervangen door een sfeervolle rieten kap die doorgetrokken is naar het aangebouwde gedeelte en de overkapping van de veranda omvat. Aan de tuinzijde aan de achterkant van de boerderij zijn extra openslaande deuren gemaakt. Meerdere dakkapellen onderbreken het grote dakvlak en zorgen voor een optimale benutting van de ruimte op de verdieping.

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur