Renovatie boerderij tot vier woningen

In Almkerk is het project "De Vlashoeve" gerealiseerd. De renovatie van deze boerderij zorgde voor vier nieuwe woningen in het achterhuis van dit rijksmonument.

Het voorhuis werd ook volledig gerenoveerd. De vier nieuwe woningen zijn bij de renovatie van de boerderij inpandig gebouwd. Daarbij zijn de luiken en de deuren van het achterhuis geopend. Daarom is er een inpandig straatje ontstaan. Vanaf de weg is zo het eerste idee van de eengezinswoningen al zichtbaar. De renovatie van de vier woningen in de boerderij wordt helemaal in stijl uitgevoerd. Zo blijft het monumentale karakter van de boerderij behouden. De monumentale kenmerken worden ook binnen in het straatje voortgezet. Dit is onder andere zichtbaar door de balken. Die steken door de woningen.

Renovatie boerderij - straatbeeld
Renovatie boerderij – straatbeeld

Uitdagende renovatie boerderij

Het was een uitdaging om het bestaande erfgoed zoveel mogelijk te respecteren en te handhaven. Bij het ontwerp van de boerderij is gekeken naar het inbouwen van vier woningen. Deze vier woningen zijn onderdeel van de renovatie van deze boerderij. Daarom zijn de historische elementen van de boerderij onderdeel geworden van het ontwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oude gebinten. Hierdoor ontstaat een uniek, nostalgisch karakter. Dit geldt voor de vier eengezinswoningen die in de stal gemaakt zijn. Het geldt ook voor het verbouwde, oorspronkelijke voorhuis van de boerderij.

Renovatie boerderij Almkerk - inpandige straat

Welstandsprijs voor de woningen

Na de oplevering van de renovatie van de boerderij is het plan genomineerd. Noord-Brabant heeft een welstandsprijs, en wel in de categorie ‘(ver)bouwen van boerderijen’. Dit ontwerp en plan voor het renoveren van een monumentale boerderij is geëindigd op een mooie 2e plaats.

Architektenburo Bikker uit Groot-Ammers bedacht een ontwerp en kreeg lof voor de zorgvuldige oplossing aan de voorzijde. “De architect is er in geslaagd de monumentale waarden bij de renovatie van de boerderij, zoals de gebint-constructies en de karakteristieke gevels veilig te stellen en het ambitieuze programma van eisen geheel binnen het volume van de bestaande bouwmassa onder te brengen.”

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur