Metamorfose na verbouwing boerderij

Niet vaak komt het voor dat een boerderij bijna opnieuw opgebouwd wordt. De wensen en vroegere situatie van de boerderij vroegen echter om een speciale aanpak.

Op de plaats van de huidige boerderij was vroeger al een boerderij aanwezig. Er is een nieuw pand gebouwd nadat deze afbrandde. Deze heeft de contouren van het oude gebouw. Onze opdrachtgevers wilden deze woonboerderij echter een nieuwe uitstraling geven. Er zijn nieuwe gevels voor de oude gevels ontwerpen. Daardoor kreeg de boerderij na de verbouwing een compleet nieuw uiterlijk.

Verbouwde boerderij met nieuwe gevels en rieten dak
Verbouwde boerderij met nieuwe gevels en rieten dak

Metamorfose boerderij door verbouwing

Niet alleen de indeling van de boerderij werd verbouwd. Er werden ook nieuwe buitengevels voor de oude gevels geplaatst. Tevens werden nieuwe ramen, deuren, kozijnen en luiken ontworpen. Dezen zijn vakkundig geplaatst. Het geheel kreeg een nieuw rieten dak. Dit dak past goed bij de boerderij en de landelijke omgeving waarin het gesitueerd is. Door alle ingrepen in de juiste schaal en verhoudingen te ontwerpen, ontstond een mooi, passend geheel. Tijdens de voorbereiding van de bouw zagen we toe op de keuze van de juiste materialen, kleuren en afwerking om zo de realisatie van de verbouwing net zo mooi te laten worden als de ontwerpschetsen.

Oude situatie
Oude situatie

Besloten buitenruimte

Kenmerkend voor dit type boerderij is de hoofdvorm van het gebouw. De contouren bestaan vaak uit sobere, grote volumes zonder uitstekende delen zoals aanbouwen of dakkapellen. Omdat de boerderij inpandig voldoende ruimte bood, hebben we er in het ontwerp van de verbouwing voor gekozen om een inpandige buitenruimte te maken. Hierdoor bleef de hoofdvorm van de boerderij intact maar kon er toch een enigszins besloten buitenruimte gemaakt worden. Een veranda of besloten buitenruimte bij een boerderij biedt een mooie overgang tussen het interieur en de tuin. Omdat de buitenruimtes bij boerderijen vaak bestaan uit grote percelen, is een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten een belangrijke kwaliteit. In de onderstaande foto is te zien dat we oude, houten balken hebben gebruikt om de buitenruimte het karakter van de boerderij mee te geven.

Inpandige veranda verbouwing boerderij
Inpandige veranda na verbouwing van deze boerderij
Achtergevel verbouwing boerderij
Achtergevel na verbouwing van de boerderij
Nieuwe gevel, ramen, kozijnen en luiken verbouwde boerderij
Nieuwe gevel, ramen, kozijnen en luiken

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur