Verbouwing interieur rijksmonument

Tot tevredenheid van de opdrachtgevers heeft Bikker Architectenbureau de verbouwing van een prachtig rijksmonument mogen afronden. Vanaf de tekentafel tot en met de realisatie was het een intensief traject. Zowel de voorbereidingen als het aanvragen van de verschillende vergunningen waren een complexe taak. Er is bij dit mooie rijksmonument samengewerkt met diverse betrokken partijen. Voornamelijk het interieur is grondig aangepakt met behoud van het karakteristieke monument.

Voor deze rijksmonumentale boerderij kregen we opdracht een interne verbouwing te ontwerpen. Dit is aangevuld met het creëren van een aantal extra lichtopeningen en zichtopeningen naar het omliggende landschap.

Het interieur van de rijksmonumentale boerderij na de verbouwing
Het interieur van de rijksmonumentale boerderij na de verbouwing
De verbouwde keuken na de verbouwing van het rijksmonument
De verbouwde keuken na de verbouwing van het rijksmonument

Rijksmonument in twee delen

Het pand bestaat uit een voorgedeelte waar vroeger de woning van de agrariër zat en een achtergedeelte waar voorheen de stal aanwezig was. Het was een grote uitdaging om deze twee gedeeltes van het rijksmonument met elkaar te verbinden, zonder de monumentale waarde in het pand teniet te doen. Voorin hebben we een kantoor gemaakt. Hoewel het interieur grondig is gewijzigd, is een oude spoelbak, een oude schouw en een oude oven nog in het interieur behouden, evenals een aantal oude muren en oude vloeren van het monumentale gebouw. Beide delen van de boerderij hebben een andere functie gekregen, namelijk in het voorste deel voor kantoor en werken en in het achterste deel voor leven, eten en koken. De centrale hal scheidt de twee functies van elkaar. De hal heeft veel monumentale elementen, die we zo min mogelijk hebben aangepast. Zo bleef de monumentale waarde goed behouden.

Verbouwen met respect voor rijksmonument
Verbouwde entreehal met respect voor het rijksmonument

Bouwhistoricus

Tijdens het verbouwen van deze oude boerderij hebben we een historisch onderzoek laten uitvoeren door een bouwhistoricus. Deze heeft in kaart gebracht hoe het pand in de loop der jaren is aangepast tot aan de situatie zoals we die aantroffen. De resultaten van dit onderzoek hebben geholpen om de juiste ontwerpkeuzes te maken, waardoor de monumentale waarde behouden kon worden. Het gaf ons architectenbureau ook inzicht in die delen van het gebouw waar we vernieuwingen konden doorvoeren. In de delen die vanaf de openbare weg niet goed zichtbaar zijn, hebben we lichtopeningen ontworpen. Daardoor stroomt er veel meer licht in het monumentale gebouw binnen, terwijl het aanzicht van het gebouw vanaf de buitenzijde identiek is gebleven, zoals de mooie, oude boograampjes.

Veel extra licht bij verbouwing rijksmonument
Veel extra licht bij verbouwing rijksmonument

Verdiepingsvloer in voormalige stal

In het achterste deel van de monumentale boerderij, de voormalige stal, is een gedeeltelijke verdiepingsvloer gebouwd. Samen met een soort luchtbrug zorgt dit ontwerp voor luchtigheid, openheid en veel licht. Op deze manier ademt deze stalruimte nog steeds openheid en ruimte, terwijl er toch een verdiepingsvloer is. Door dit ontwerp wordt de kwaliteit en waarde van dit gebouw bewaard. De interieurelementen van de verbouwing zijn in samenwerking ontworpen met Marieke de Jong.

Verbouwing Rijksmonument verdieping en luchtbrug
Verbouwing Rijksmonument verdieping en luchtbrug in de oude stalruimte

Het nieuwe benadrukt het oude

Het kantoor aan de voorzijde is ingepast in bestaande ruimtes. Een grote, glazen pui in de achtergevel is zodanig ontworpen dat door het contrast het oude mooi tot zijn recht komt. Het kleine stalletje, dat aan de grote stal gebouwd is, past prachtig in het landschap.

Grote pui en veel licht in monumentaal rijksmonument
Grote pui en veel licht in monumentaal rijksmonument

Begeleiding van de verbouwing

Tijdens de planfase heeft ons bureau zich geconcentreerd op het zo goed mogelijk uitwerken van alle tekeningen en uitgebreide omschrijvingen. Hiermee waren de opdrachtgevers in staat om zelf een aannemer te selecteren. Dit hoge detailniveau van onze uitwerkingen zorgden ervoor dat we tijdens de verbouwing zelf nauwelijks nodig waren om toe te zien op de verbouwing. Hierdoor verliep de verbouwing erg prettig en efficiënt. Ook hadden de opdrachtgevers met onze uitwerkingen een helder contractstuk in handen waarmee ze zelf de aannemer konden controleren tijdens en na de verbouwing.

Verbouwing interieur rijksmonument
Verbouwing interieur rijksmonument tijdens de werkzaamheden van de aannemer
Verbouw binnenzijde rijksmonument werkzaamheden
Werkzaamheden door de aannemer in de binnenzijde van het rijksmonument

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur