Het stadhuis, dat onder meer een trouwzaal en museum herbergt, heeft nu een unieke combinatie van eigentijdse functionaliteit en monumentale waarden. Elk detail is zorgvuldig afgestemd, van de verfijnde kleur- en materiaalkeuze tot de volledig elektrische installaties.
Een toegankelijk stadhuis
Toegankelijkheid was een belangrijke pijler van dit project. In het museumgedeelte is een lift aangebracht, waarmee ook bezoekers in een rolstoel gemakkelijk toegang hebben tot alle verdiepingen. Hierdoor zijn zowel de verdiepingen van het museum als ook de trouwzaal volledig toegankelijk voor mindervaliden. Bij de entree is een hellingbaan gerealiseerd, zodat ook rolstoelgebruikers eenvoudig het gebouw kunnen betreden. Deze toevoeging is subtiel geïntegreerd in het historische aanzicht van het pand, zonder afbreuk te doen aan de authentieke uitstraling. Binnen is verder gedacht aan het comfort van alle bezoekers. Er is een toilet voor mindervaliden geplaatst. Groene markeringen op de glazen deuren bieden extra visuele begeleiding voor blinden en slechtzienden. Dit maakt het stadhuis een gastvrije en inclusieve plek voor iedereen.
Herstel van historische details
Het karakteristieke luik aan de zijkant van het pand, dat voorheen altijd gesloten was, is heropend en voorzien van glas. Deze ingreep zorgt niet alleen voor meer lichtinval in het stadhuis, maar behoudt ook de historische uitstraling van het gebouw. Het open luik benadrukt de verbinding tussen de binnen- en buitenruimte en geeft het museum in het stadhuis een uitnodigende uitstraling.
Trouwzaal
De trouwzaal is door ons helemaal opnieuw ontworpen, van meubels tot de eindafwerking van vloeren, wanden en plafonds. Bijzonder is ook het werk aan de haard, een centraal element in de trouwzaal. Dit vakmanschap zorgt voor een authentieke sfeer en benadrukt de aandacht voor detail in het ontwerp van deze unieke ruimte.
Een eigentijds museum
Het museum in het stadhuis van Nieuwpoort biedt bezoekers een unieke kans om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken. Ook biedt het de gelegenheid om het gebouw van binnen te bekijken en meegenomen in de historie van het monument.
Het nieuwe ontwerp van het museum combineert moderne presentatietechnieken met historische elementen, wat het een toegankelijke en boeiende plek maakt voor jong en oud. De collectie is zo opgezet dat bezoekers actief betrokken worden bij de verhalen en het erfgoed. Dit maakt Museum Nieuwpoort niet alleen een plek om te leren, maar ook om te ervaren hoe verleden en heden samenkomen in een historische setting.
Verduurzaming van een monument
Bij dit project stond duurzaamheid centraal. Het stadhuis is volledig gasloos geworden en maakt gebruik van elektrische systemen voor verwarming en ventilatie. Hierbij zijn twee warmtepompen geïnstalleerd, die zorgen voor een efficiënte en milieuvriendelijke energievoorziening. De installatie is zorgvuldig geïntegreerd met behoud van de monumentale waarden van het pand. Vanuit de lucht zijn de installaties op het dak zichtbaar. Deze zijn echter zorgvuldig weggewerkt in de dakstructuur, waardoor ze vanaf de openbare weg of vanaf een grotere afstand niet opvallen. Dit laat zien dat moderne techniek en monumentale architectuur hand in hand kunnen gaan.
Techniek in het monument
Op zolder is een balans gevonden tussen oud en nieuw. De houten constructie van het gebouw is zichtbaar gebleven, terwijl moderne apparatuur, zoals ventilatie-units en warmtevoorzieningen, volledig uit het zicht van de trouwzaal en het museum zijn weggewerkt op een aparte zolderruimte. Het resultaat is een uniek stadhuis waar historie, duurzaamheid en toegankelijkheid samenkomen.