Gemeentelijk monument verbouwen

Dit monumentale schoolgebouw heeft een mooie herbestemming gekregen. Er zijn namelijk drie starterswoningen in gerealiseerd.

Het monumentale schoolgebouw is beschermd als gemeentelijk monument. Het verbouwen van een gemeentelijk monument vraagt een zorgvuldig en doordacht ontwerp. Het vraagt daarnaast ook om een intensieve afstemming met belanghebbende organisaties. Hier zijn wij als architect voor ingeschakeld. De herbestemming van dit oude monumentale gebouw omvat de realisatie van drie starterswoningen. Dit ontwerp voor herbestemming is gerealiseerd naast de woning die al in het monument was ondergebracht.

Gemeentelijk monument
Gemeentelijk monument

Licht in het gemeentelijk monument

De achtergevel van het voormalige schoolgebouw was voor de verbouwing voorzien van een witte stuclaag. In het nieuwe ontwerp van ons architectenbureau is dan ook gekozen om ook de achtergevel in een lichte kleur te stucen. Door het samenspel van het vele glas en de lichte kleurstelling is een lichte, warme en vriendelijke sfeer aan de buitenkant van de woningen ontstaan. Daardoor komt het nodige daglicht ruim de woningen in. Er is hierdoor op allerlei manieren goed rekening gehouden met de originele uitstraling van het gebouw in het nieuwe ontwerp.

Oude situatie, voor de verbouwing gemeentelijk monument
Oude situatie

Compact en efficiƫnt

De woningen in het gemeentelijk monument hebben een compacte maar efficiƫnte indeling. Op de begane grond is een woonkamer gerealiseerd. Deze woningen hebben een open keuken. Op de bovenverdieping zijn slaapkamers en ook een badkamer gemaakt. De zoldervloer is hierbij opengewerkt waardoor de oude spanten zichtbaar worden. Hierdoor zijn de authentieke details behouden gebleven en ontstaat er een passende sfeer in alle ruimtes. De woningen zijn onderdeel van een totaalplan op deze locatie. Achter het monument zijn nog zes woningen gebouwd om het geheel financieel haalbaar te maken.

Lees meer over het verbouwen van monumenten door Architectenbureau Bikker.

Gemeentelijk monument interieur
Originele balken van het gemeentelijk monument
Totaalplan herontwikkeling
Totaalplan herontwikkeling

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur