Verbouw en herbestemming school tot kerk

De Hersteld Hervormde Kerk uit Nieuw-Lekkerland heeft samen met ons architectenbureau een bestaand schoolgebouw een herbestemming gegeven als kerk.

Tijdens de eerste gesprekken werd gesproken over het slopen van de school en de herbestemming tot kerk. Het plan was het nieuw bouwen van een kerkgebouw op de plaats van de voormalige gymzaal. Hierbij hebben wij als architect het initiatief genomen om te onderzoeken of de school ook gebruikt kon worden als kerk. Dit bleek goed mogelijk te zijn met een uitbreiding in de vorm van een dak. Hierdoor krijgt het gebouw een tweede leven en ondergaat het een duurzame herbestemming als kerk.

Ontwerpschetsen architect verbouwing school tot kerk
Ontwerpschetsen van de architect voor de verbouwing van school tot kerk
Situatie tijdens de verbouwingswerkzaamheden
Situatie tijdens de verbouwingswerkzaamheden

Herbestemming school tot kerk

In de 11 meter hoge kap die geplaatst is op het dak van het voormalige schoolgebouw is de kerkzaal gerealiseerd. De hoge raampartijen zorgen voor veel daglicht in de kerkzaal die in totaal 630 zitplaatsen telt. Er zijn twee voormalige klaslokalen bij de kerkzaal getrokken, het derde voormalige klaslokaal is behouden en dient als vergaderruimte. Het kerkgebouw heeft in totaal vier zalen. De oude, voormalige gymzaal heeft plaats gemaakt voor zo’n 100 parkeerplaatsen.

Kerkzaal van de Hersteld Hervormde gemeente in Nieuw-Lekkerland
Kerkzaal van de Hersteld Hervormde gemeente in Nieuw-Lekkerland
Kerkzaal met veel licht en ruimtelijkheid
Kerkzaal met veel licht en ruimtelijkheid

Kerk bouwen in schoolgebouw

Het programma van de kerk past zeer goed in het gebouw. De dakopbouw geeft het gebouw een nieuw gezicht. Het herbestemmen van scholen tot kerken komt zelden voor. Vaak worden er, gezien de gunstige ligging, woningen gebouwd op vrijkomende schoollocaties. Ook komt het voor dat er woningen in een voormalig schoolgebouw gebouwd worden. Het was dus een unieke kans voor ons als architect om de mogelijkheden te onderzoeken om een kerk te creëren in een voormalig schoolgebouw.

Links
> Nieuwsbericht HHG kerk Nieuw-Lekkerland
> Kerkgebouw op ReliWiki

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur