CPO project Stolwijk

In Stolwijk hebben we middels een CPO project, in samenwerking met de vereniging van de nieuwe bewoners, dertien woningen met een zeer gevarieerd gevelbeeld ontworpen.

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Tijdens het ontwerpproces van dit CPO project  hebben we de vrijheid van ontwerpen benut. We deden dit vanuit het beeldkwaliteitsplan. Daardoor kregen de leden invloed op het gevelontwerp. Zo is er een divers gevelbeeld ontstaan. Iedereen heeft zijn eigen droomhuis kunnen ontwerpen. De uitdaging lag hierbij in het behalen van de nodige seriematigheid in de binnenzijde van de woningen. Daardoor konden we binnen de budgetten bouwen.

CPO project in Stolwijk - gevelaanzicht
CPO project in Stolwijk – gevelaanzicht

Bouw je droomhuis in een CPO project

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap hebben nieuwe bewoners de mogelijkheid om hun eigen droomhuis te realiseren. Een CPO project houdt in dat je, samen met je toekomstige buren, je eigen woning ontwikkeld. Er kan zowel individueel als ook seriematig gebouwd worden. Dat is een groot voordeel van bouwen middels CPO. Daardoor is het mogelijk om je droomhuis te realiseren voor een betaalbare prijs. Bij het project in Stolwijk is met name in de technische uitwerking veel seriematigheid toegepast. Alle woningen hebben bijvoorbeeld een beukmaat (breedte) van 5,40 en 6,00 meter. Hierdoor hebben de leden veel serievoordeel kunnen behalen uit het bouwen in een collectief.

Gevelaanzicht CPO project stolwijk
Gevelaanzicht CPO project stolwijk

Gevarieerd karakter

Ondanks dat er technisch gezien seriematig is gebouwd, is er toch een gevarieerd gevelbeeld ontstaan doordat er veel verschillende accenten zijn toegepast. Denk hierbij aan gebroken kappen, topgevels, verschillende kleuren metselwerk en unieke elementen in de ramen en kozijnen. De bewoners van de nieuwe buurt in Stolwijk hebben ieder hun eigen droomhuis kunnen realiseren in hun eigen bouwstijl en architectuur. De woningen zijn gebouwd door de lokale aannemer De Vries & Verburg uit Stolwijk. Als architect waren wij intensief betrokken bij de begeleiding van dit CPO project. Zo boden we de dertien leden van de CPO vereniging al in een vroeg stadium projectadvies over zaken als financiën, hypotheken, grondovereenkomsten en de planning van het project. Voor een deel van deze begeleidingskosten is subsidie verstrekt door de provincie. Deze regeling is bedoeld om zelfbouw en CPO projecten te stimuleren.

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur