CPO project in jaren 30 stijl

In de statige wijk Oranjeburgh in Schiedam zijn zes nieuwe jaren 30 woningen gebouwd middels een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Dit CPO project is gesitueerd in de wijk Oranjeburgh in Schiedam. Op initiatief van de gemeente wordt deze nieuwe wijk gerealiseerd te midden van een omgeving die zich kenmerkt door de jaren 30 bouwstijl, omgeven door veel groen en ruimte. De gemeente vindt het dan ook belangrijk dat nieuwbouwprojecten binnen deze wijk aansluiten bij dit karakter en dat er hoogwaardige ontwerpen gerealiseerd worden.

Jaren 30 woning met dwarskap in CPO project Schiedam
Jaren 30 woning met dwarskap in CPO project Schiedam

CPO Schiedam

Ieder CPO proces wordt anders doorlopen. Over het algemeen krijgen kopers in groepsverband altijd zoveel mogelijk invloed op het ontwerp. Bij het ene project lijken de variatiemogelijkheden eindeloos terwijl bij het andere project meer voorwaarden gelden. Omdat de gemeente Schiedam zeer veel aandacht schonk aan het behoud van het authentieke allure van de statige jaren 30 wijk, zijn o.a. de volgende speerpunten opgesteld: een traditionele bouwstijl met forse overstekken, materialen geïnspireerd op de jaren 30 en het toepassen van variatie in de voor- en zijgevel van het bouwblok.

CPO project jaren 30 stijl
Zijaanzicht CPO project jaren 30 stijl

CPO project in jaren 30 stijl

Het uitgangspunt was het CPO project in jaren 30 stijl. Deze elementen zijn herkenbaar terug te vinden in het ontwerp. Als je voor de rijtjeswoningen staat, vallen er meteen een aantal kenmerken op van de jaren 30 invloeden. Het uitstekende volume van één van de woningen in het rijtje met de extra steile kap en het ronde metselwerk boven de voordeur versterkt dit beeld nog eens extra. De horizontale lijnen in de gevels geven de woningen tevens extra allure. Op de hoek van het rijtje hebben we een uitbouw ontworpen in jaren 30 stijl om aan één van de gestelde eisen van de gemeente te voldoen. Dit element draagt bij aan het unieke ontwerp van het geheel.

Totaalbeeld jaren 30 woningen CPO Schiedam
Totaalbeeld jaren 30 woningen CPO Schiedam
Detail metselwerk jaren 30 woning
Detail metselwerk jaren 30 woning

Eigen smaak en indeling

De toekomstige buurtbewoners konden kiezen uit verschillende opties. Daar er aan de buitenzijde van het project rekening gehouden moest houden met een aantal speerpunten vanuit de gemeente, hadden de opdrachtgevers alle vrijheid als het aankwam op de indeling van hun woonhuis. Waar de één heeft gekozen voor een meer traditionele inrichting, heeft de ander gekozen voor bijvoorbeeld een zo breed mogelijke woonkamer met afgesloten keuken. Middels harmonicadeuren aan de achterzijde van het huis kan de tuin als het ware bij de woonkamer getrokken worden. Zo heeft iedere bewoner zijn/haar woning geheel in kunnen delen naar eigen wens!

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur