CPO project Herpt

Een CPO project is vaak gericht op starters of senioren. In dit project werden de doelgroepen gecombineerd tot één project met een grote mate van variatie.

De gemeente Heusden had de wens dat er starters- en seniorenwoningen gerealiseerd zouden worden in Herpt. Daarom heeft ze een bouwperceel ter beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van elf woningen. De toekomstige bewoners mochten hier in eigen beheer hun woningen bouwen. Ons architectenbureau is gekozen om het project met elf woningen te ontwerpen en te begeleiden als CPO adviseur.

Terreinplan CPO Herpt
Terreinplan van het CPO project Herpt
Ontwerpschetsen voor het CPO project in Herpt
Ontwerpschetsen voor het CPO project in Herpt

CPO ondersteuning

Het ontwikkelen in een bouwcollectief wordt ook wel CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) genoemd. CPO projecten worden vaak door de provincie ondersteund in de begeleidingskosten, mits deze in de hoofdzaak gericht is op starters. Om die reden omvatten de meeste CPO projecten de realisatie van starterswoningen. Dit CPO project omvat grotendeels starterswoningen met een VON-prijs van tussen de 140.000 en 170.000 euro en een aantal seniorenwoningen uit een hogere prijsklasse van ongeveer 250.000 euro VON. Als architect en CPO adviseur bewaakten wij continu de budgetten van de toekomstige bewoners. Dit deden wij door het maken van kostenramingen en begrotingen. Ook legden we een relatie tussen de keuzes die gemaakt werden en de invloeden op de uiteindelijke bouwprijzen. Zo werd het voor de bewoners mogelijk om van optimale vrijheid te genieten binnen de kaders van het door hun vastgestelde budget.

Bewoners tijdens een interactieve ontwerpsessie van het CPO project in Herpt
Bewoners tijdens een interactieve ontwerpsessie van het CPO project in Herpt

Uitdaging

In CPO projecten willen leden van de vereniging graag graag meedenken en beslissen over het ontwerp van hun woning. Een CPO project is dan ook een uitgesproken kans voor starters om hun droomhuis mogelijk te maken. Bij het CPO project in Herpt lag de uitdaging in het ontwerp bij de relatief strenge eisen vanuit de gemeente. Het ontwerp is gemaakt vanuit de visie van een boerenerf. Dit had tot gevold dat er gewerkt moest worden met lage volumes en dat er geen bijgebouwen geplaatst mochten worden. Er waren slechts twee woonlagen toegestaan, de begane grond en één verdieping. De berging is inpandig gecreëerd. Door de indeling van de woning efficiënt te ontwerpen, hebben we optimaal gebruik kunnen maken van het beschikbare bouwvolume.

CPO project Herpt
CPO project Herpt tijdens de uitvoering van de bouw
Zinken dakkapel CPO project Herpt
Zinken dakkapel CPO project Herpt

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur