Herbouw woning in hout

In Nieuwland brak in december vorig jaar brand uit in een vrijstaande woonboerderij. Het pand was leeg omdat het verbouwd werd. Het gebouw moest helaas als verloren beschouwd worden. Al snel ontstonden de eerste ideeën voor de herbouw van de woonboerderij.

woning houtbouw nieuwland voorgevel

De boerderij ligt aan een weg met veel oude boerderijen. Het behoud van het karakter was een belangrijk uitgangspunt voor de plannen. Omdat we als architect ook de plannen voor de eerdere verbouwing hadden ontworpen, konden we snel schakelen in het ontwerpen van een nieuw te bouwen woning.

woning houtbouw hsb houtskelet nieuwbouw nieuwland bikker architect
Aanzicht vanaf de achterzijde tijdens de bouwfase van de woning in hout
houten bouwmaterialen nieuwbouw woning nieuwland
Opslag van de houten bouwmaterialen

Houtbouw

Als bouwsysteem werd al snel de keuze gemaakt voor hout. Het materiaal past bij het karakter van de boerderij zoals die er stond. Ook gaf het de opdrachtgevers, ondanks de eerdere brand, een prettig gevoel om in een woning te wonen die grotendeels uit hout opgetrokken zou zijn. Aan de buitenzijde krijgt de woning een pannen dak en een gevel van metselwerk. Dit verwijst naar de materialen die ook toegepast werden bij de oorspronkelijke woning.

woning houtbouw eindsituatie
Ontwerptekening van de eindsituatie

Procedure

Samen met de opdrachtgevers hebben we veel overleg gehad met de gemeente Vijfheerenlanden. We hebben hierbij als architect ontzorgd in het verzorgen van de benodigde vergunningen. Het herbouwen van een woning na een calamiteit vraagt om een andere aanpak dan een regulier bouwproject. De gemeente is hierin zeer meewerkend geweest en heeft de procedures spoedig doen verlopen. Er ontstaat steeds meer interesse voor houtbouw bij onze opdrachtgevers. Wij proberen dit te stimuleren door voorbeelden als deze woning te delen en mensen hierover te informeren.

woning houtbouw nieuwland voorgevel
De toekomstige voorgevel in aanbouw
woning houtbouw eindsituatie achtergevel
Ontwerptekening van de achterzijde van de woning

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur