Herbouw rijksmonumentale boerderij

In de omgeving van Heerlen (Limburg) zijn we gestart met de restauratie en gedeeltelijke herbouw van een bijzonder rijksmonument.

Oude foto rce carreboerderij limburg 2

Het project betreft een voormalige carréboerderij. Het oorspronkelijke bouwjaar dateert uit de achttiende eeuw. De boerderij is mogelijk gebouwd op dezelfde plaats als een eerdere hoeve. Het bijzondere aan het gebouw is dat het gebouwd is in opdracht van de eigenaren van een nabijgelegen kasteel genaamd ‘de Struyver’. Inmiddels bevindt het pand zich in een zeer slechte staat. Het pand heeft jarenlang leeggestaan waardoor het de dupe werd van vandalisme en brand. Delen ervan zijn volledig verbrand en gesloopt. De nieuwe eigenaren zijn voornemens om er, in samenwerking met ons architectenbureau, weer een mooie, vernieuwde carréboerderij van te maken.

Huidige situatie van de voorgevel bij de rijksmonumentale carréboerderij in Limburg
Huidige situatie van de voorgevel bij de rijksmonumentale carréboerderij in Limburg

Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Als eerste stap is er door ons contact opgenomen met de rijksdienst voor cultureel erfgoed (de ‘RCE’). Zij hebben zeggenschap over rijksmonumentale panden en hebben een belangrijke adviserende rol voor gemeentes in de omgang met dit soort projecten. Samen met de Rijksdienst en een bouwhistoricus hebben we onderzoek gedaan naar de delen van het gebouw die nog monumentale waarde hebben. Deze onderdelen willen we behouden in het nieuwe ontwerp.

Foto van de voorgevel van de carréboerderij uit 1991 - Bron: beeldbank RCE
Foto van de carréboerderij uit 1991 – Bron: beeldbank RCE
Foto van de carréboerderij uit 1991 - Bron: beeldbank RCE
Foto van de carréboerderij uit 1991 – Bron: beeldbank RCE

Ontwerp

Momenteel zijn we gestart met het ontwerpen van de nieuwe situatie. In het ontwerp zullen we de oorspronkelijke vorm van de carréboerderij herbouwen. Hiermee ontstaat weer de binnenplaats die kenmerkend is voor dit type boerderij. Op dit moment zijn we in afstemming met de gemeente en de Rijksdienst op welke wijze we dit gaan uitvoeren. We denken er hierbij aan om het oude gebouw te combineren met eigentijdse elementen zodat duidelijk wordt (en blijft) wat oud en wat nieuw is.

Huidige situatie bij de rijksmonumentale carréboerderij in Limburg
Huidige situatie bij de rijksmonumentale carréboerderij in Limburg

Subsidies

Samen met een specialist onderzoeken we momenteel de mogelijkheden voor subsidies voor dit project. Omdat het pand een nieuwe bestemming als woning krijgt, zijn hier veel mogelijkheden voor. Ook om hetgeen er nu nog staat te behouden, zijn subsidies beschikbaar om de kwetsbare gebouwdelen te beschermen tegen nader verval.

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur