De woning ligt midden in de open polder. Zowel binnen als buiten is op duurzame wijze hout toegepast. Dankzij het slimme ontwerp biedt elke zijde van de woning een verrassend uitzicht op de omringende natuur. Het ontwerp is modern en zowel de materialen als de vormgeving bieden een mooie overgang tussen de woning en de omgeving.
Duurzame houtbouw
De keuze voor houtbouw maakt de woning niet alleen energiezuinig, maar ook extra duurzaam. Hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling en biedt uitstekende isolatie. De verschillende gevels werden hierbij vooraf in een fabriek geproduceerd waardoor de woning op locatie stel opgebouwd kon worden vanuit losse gevelsegmenten. Hiermee konden we een snelle bouwtijd realiseren en bleef het hout van de constructie relatief droog tijdens de bouwfase. Het was een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever om in hout te bouwen; hier zijn wij vanaf het eerste begin enthousiast mee aan de slag gegaan.
Rust en ruimte in de polder
De U-vorm van de bungalow creëert aan de achterzijde een beschutte buitenruimte die rust en privacy biedt. Het ontwerp zorgt voor een comfortabele leefomgeving. De bewoners kunnen in de gehele woning ongestoord genieten en zijn aan de achterzijde beschermd tegen geluidsoverlast van nabijgelegen wegen en tegen wind vanuit de open polder.
Binnen en buiten verbonden
Grote raampartijen laten het natuurlijke licht binnenstromen. Ze versterken de verbinding tussen binnen en buiten. Het groene dak draagt bij aan biodiversiteit en het duurzame karakter van de woning. De bewoners leven comfortabel dankzij het interieur van hout en de open ruimtes, die licht, ruimtelijk en uitnodigend aanvoelen.
Wat dit project voor ons bijzonder maakt, is de intensieve samenwerking met de ontwikkelaar. In plaats van het volgen van een vooraf bepaald programma, hebben we samen alle keuzes gemaakt, van de grootte van de units tot het type kantoren en bedrijfsruimtes. Normaal gesproken krijgen we een kader waarbinnen we moeten werken, maar deze keer konden we de kaders met elkaar bepalen. Dit gaf ons de vrijheid om echt mee te denken en samen iets unieks te creëren.
Duurzaamheid en kwaliteit
Een ander aspect waar we trots op zijn, is de keuze voor bakstenen als gevelmateriaal. Vaak worden dit soort gebouwen uit staal en gevelplaten opgetrokken, maar wij hebben bewust gekozen voor baksteen. Dit duurzame materiaal blijft lang mooi en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Dit is ideaal voor eigenaren die het gebouw willen verhuren, aangezien het gebouw zijn aantrekkelijke uitstraling behoudt zonder veel onderhoudskosten.
Energie-efficiëntie en duurzaamheid
Het gebouw met kantoren heeft een uitzonderlijk energielabel A++++. Het tweede gebouw, ontworpen in een U-vorm, is speciaal bedoeld voor twee showrooms en zelfstandige kantoren en biedt een functionele en esthetische ruimte voor bedrijven.
Kwaliteit voor de lange termijn
Bij dit project hebben we vooral naar de lange termijn gekeken. We hebben iets ontworpen dat niet alleen nu aantrekkelijk is, maar dat ook over vele jaren nog steeds als nieuw zal aanvoelen. Dit is precies wat we nastreven in al onze projecten: duurzame kwaliteit die blijft.
We kijken ernaar uit om dit project tot afronding te zien komen en zijn trots op het resultaat van deze unieke samenwerking.
De initiatiefnemers benaderden ons in een vroeg stadium met hun ideeën en al snel werd duidelijk wat hun wensen waren. Met de papieren in de hand stelden ze ons de vraag: “Dit is onze kavel, hier willen we ons bedrijf vestigen. Wat kunnen jullie hierin betekenen?” Hun actieve betrokkenheid en heldere visie vormden de basis voor de verdere samenwerking. Foto: Het Kontakt Alblasserwaard
Betrokken bij het gehele bouwtraject
Elmon B.V. laat een nieuw pand bouwen in Groot-Ammers, waar het als bedrijf al gevestigd is. Vanaf het begin werd Bikker betrokken bij dit project. Ons team heeft zich toegelegd op grondig vooronderzoek, het maken van een mooi ontwerp, het aanvragen van vergunningen en het maken van gedetailleerde tekeningen, wat uiteindelijk resulteerde in het starten van de bouwwerkzaamheden.
Samenwerking met de aannemer
De opdrachtgever heeft zelfstandig een aannemer geselecteerd voor dit project. Als architect hebben we ze hierin begeleid en gezorgd voor alle benodigdheden om hierin de nodige keuzes te maken. Het moment van het slaan van de eerste paal is dan ook terecht een mijlpaal te noemen. We hebben nauw samengewerkt met deze aannemer en de opdrachtgever om dit belangrijke moment te bereiken.
Eerste paal
Het slaan van de eerste paal markeert niet alleen het begin van de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden, maar symboliseert ook de samenwerking en de gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen. Door continu nauw samen te werken met de opdrachtgever en de geselecteerde aannemer, werd deze mijlpaal een moment van verbondenheid over de gedeelde visie en doelstellingen.
We hebben het ontwerp opgesplitst in meerdere volumes, elk met een eigen karakter en variërende gevels. Door het afwisselend gebruik van wit stucwerk en donker metselwerk, samen met donkere dakpannen en dakkapellen, behoudt de woning een passende schaal. Hoewel het niet te groot oogt, biedt het in werkelijkheid erg veel ruimte.
Hoge verdieping en trap
Het centrale trappenhuis in deze indrukwekkende woning fungeert als het verbindende element tussen alle ruimtes, zowel op de begane grond als op de bovenverdieping. Door de extra hoogte van de verdiepingen is de trap ook aanzienlijk verhoogd, wat niet alleen ruimtelijkheid, maar ook een gevoel van rust en openheid creëert.
Bijgebouw in zelfde open stijl
Dezelfde serene en open sfeer wordt ook weerspiegeld in het bijgebouw achter de moderne vrijstaande villa. Deze extra leefruimte is zorgvuldig ontworpen om een harmonieuze verbinding met de omliggende natuur te creëren, terwijl toch een gevoel van warme huiselijkheid behouden blijft.
Voor het verbouwen van dit rijksmonument heeft Bikker Architectenbureau veel van de voorbereidende werkzaamheden verzorgd. Er is nauw overleg geweest met de monumentencommissie en de gemeente over de plannen. Ook is een bouwhistoricus geraadpleegd en de bouw is gerealiseerd samen met een interieurbouwer. In dit gehele proces waren wij de verbindende schakel en aanspreekpunt voor onze opdrachtgevers. Inmiddels is de verbouwing opgeleverd, naar tevredenheid van de bewoners.
Licht en ruimte
Het was de bedoeling veel licht en ruimte te creëren, zonder de historische en monumentale opzet te veranderen. De verbouwing van dit rijksmonumentale pand is gerealiseerd door een aannemer in combinatie met een interieurbouwer. We hebben hierbij samengewerkt met Marieke de Jong.
De oude stal
Achterin de oude, monumentale boerderij, waar vroeger de stal gesitueerd was, is nu een mooie, lichte ruimte gecreëerd. Een deel van het hoge puntdak is gedeeltelijk ingenomen door het bouwen van een verdiepingsvloer met daarbij een soort luchtbrug.
Dit unieke concept is van de organisatie ‘Steenvlinder BV’ uit Den Haag. Binnen dit concept worden de woningen verkocht met de nodige nutsaansluitingen en een meterkast. Binnen dit casco kunnen kopers geheel zelf of met een aannemer een droomwoning creëren. Rondom de woningen zijn open weilanden, een unieke ligging dus gezien het feit dat de woningen qua voorzieningen op loop- en fietsafstand liggen van Rijswijk, Delft en Den Haag.
De meest linkse woning met de rieten kap is eerder door ons bureau verbouwd. De woning rechts daarvan wordt als huidige woning verkocht. De daarnaast gelegen schuur wordt gesplitst in twee wooneenheden met twee grote dakkapellen. Op het erf worden aanvullend nog enkele volumes ontwikkeld. Deze ontwikkeling bevindt zich echter nog in een vroeg stadium.
Het uitgangspunt in het ontwerp was het toepassen van een heldere, sobere vormgeving die onder andere refereert aan de vroegere hooiluiken en dakkapellen die hiervoor gemaakt werden. De woningen zijn reeds in de verkoop gezet; de omgevingsvergunning voor het verbouwen is in procedure.
Dit lint kenmerkt zich door afwisselend grotere, klassieke woonboerderijen en vervangende vrijstaande nieuwbouwwoningen. Tussen deze bebouwing door is een grote mate van openheid aanwezig richting het achterliggende slagenlandschap. Op de bouwkavel staat momenteel een oude, vervallen boerderij, vermoedelijk uit de 19e eeuw. De boerderij wordt gesloopt en het perceel wordt gereed gemaakt tot bouwkavel. Ons bureau is gevraagd een verbeelding op te stellen voor de bouwmogelijkheden op het perceel.
Qua bouwmogelijkheden is het mogelijk om de woonboerderij in de Noord-Zuid richting te splitsen en ook in de Oost-West richting. Door de samenwerking met de verkopend makelaar Agrohome uit Groot-Ammers kunnen de potentiële kopers door ons architectenbureau een vrijblijvende schets laten maken van hun bouwmogelijkheden.
De bouw van de appartementen staat ook op het punt om te starten. De voorbereidingen hiervan zijn in volle gang. Ons bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitwerking van zowel de schuurwoning als ook het appartementengebouw. De ontwikkeling van het landgoed startte met een visie voor hoe de reeds geplande bebouwing optimaal in het landschap ingepast zou kunnen worden. Hierbij werd gebruik gemaakt van de kwaliteiten van het omliggende landschap en de manier waarop er in de regio van het plan omgegaan wordt met omvangrijke bebouwing.
Het volgen van het slagenpatroon van het landschap en het werken met natuurlijke, duurzame materialen zijn voor beide plannen het uitgangspunt geweest. Dit resulteert in een goede inpassing van de bouwplannen in het landschap.
De vrijstaande woning is van het type ‘schuurwoning’; een sober schuurvolume met een eigentijdse invulling qua materialen, architectuur en plattegrond. De overstekende dakvlakken vormen een geleidelijke overgang van de bebouwing naar het open polderlandschap.
Ons architectenbureau kreeg het vertrouwen om enkele gebouwen te ontwerpen. Met het vieren van het hoogste punt van één van de gebouwen wordt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het gebied bereikt.
Ons bureau is verantwoordelijk voor de realisatie van een educatiecentrum en de herbouw van een voormalig hulpgemaal. Voor het ontwerp hebben wij gekozen om duidelijk te laten zien dat het gaat om hedendaagse gebouwen. Er is gekozen voor een donkere kleurstelling en natuurlijke materialen. Dit verstrekt het effect om een terughoudend karakter te hebben in het gebied waarin de molens centraal staan. Zie voor een extra toelichting ook het artikel ‘Werk op Overwaard in volle gang’ op de website van Werelderfgoed Kinderdijk.
Ons bureau is regionale partner van Werelderfgoed Kinderdijk. Hiermee dragen wij het behoud en de ontwikkeling van het gebied een warm hart toe. U vindt meer over de sponsormogelijkheden op de website van Kinderdijk.