Verbouwing jaren vijftig woning

In Rosmalen ontwierpen we de verbouwing van deze vrijstaande jaren '50 woning. Door het volledig aanpassen van de kap en de detaillering van de woning ontstond een geheel nieuwe balans met een schitterend uiterlijk.

De woning werd gebouwd in 1952. Door de jaren heen werd de woning al diverse keren verbouwd, aangepast en uitgebreid. Dit werd echter niet gedaan vanuit een zorgvuldig ontworpen totaalplan. Hierdoor ontbrak de samenhang tussen de verschillende onderdelen van de plattegrond. Ook was de uitstraling erg gedateerd en waren diverse elementen zoals de kozijnen en het dak aan vervanging toe. Woningen uit deze bouwperiode kenmerken zich daarnaast door een gebrek aan isolatie en duurzame installaties.

verbouwing jaren vijftig woning landelijke stijl voorzijde
Resultaat van de verbouwing van deze landelijke jaren vijftig woning
oud
Oude situatie

Totaalplan verbouwing jaren ’50 woning

Als architect ontwierpen we een totaalplan voor de woning. Samen met de opdrachtgevers stelden we een programma van eisen op hoe ze graag wilden wonen, werken en leven in en rondom hun nieuwe woning. Dit alles benaderden we integraal, vanuit het gewenste eindresultaat. Deze input namen wij als architect ter hand tijdens het ontwerpproces. Door middel van schetsen, opgesteld in meerdere keuzevarianten, gidsten we de opdrachtgevers van grove naar fijn door het proces.

verbouwing landelijke jaren vijftig woning interieur
verbouwing landelijke jaren vijftig woning interieur

Door één groter volume uit te breiden aan de zijgevel van de woning ontstaat het nodige licht en ruimtelijke gevoel in de woning. Door de hoogte in de aanbouw werden er mogelijkheden gecreëerd om een trap te plaatsen in combinatie met een open vide. De uitstraling van de aanbouw is in contrast ontworpen met de rest van de woning. Op die manier valt de aanbouw op zonder hierbij de aandacht te veel af te leiden van het hoofdgebouw.

Vergunningentraject

Naast het maken van de schetsontwerpen en bouwtekeningen begeleidden we de opdrachtgevers ook bij het vergunningentraject bij de gemeente. Het bestemmingsplan bood geen ruimte voor de uitbouw zoals we hem ontworpen hadden. Door middel van goed overleg, een positief advies van de welstandscommissie en een zorgvuldige uitwerking van de tekeningen lukte het echter alsnog om de gemeente te overtuigen om de vergunning te verstrekken.

verbouwing jaren vijftig woning landelijke stijl
verbouwing jaren vijftig woning landelijke stijl

Landelijke uitstraling

De jaren ’50 woning heeft na de verbouwing een landelijke uitstraling gekregen. Alle details, kozijnen, maten verhoudingen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Samen met de opdrachtgevers is er veel tijd en energie gestoken in het kiezen van de juiste details, materialen en kleuren om tot een optimaal resultaat te komen.

Gerelateerde projecten