
Deze eeuwenoude stadsboerderij ligt midden in het fraaie Nieuwpoort. Het pand is vanuit een legaat overgedragen aan de Historische Kring Nieuwpoort. Vanuit deze organisatie werd een aparte stichting Stadsboerderij Vredebest opgericht om vorm te geven aan een vernieuwde invulling (en daarmee het behoud) van het monument.

Verduurzaming
De plannen omvatten de restauratie en verduurzaming van het pand. Dit wordt gecombineerd met een toekomst waarin het dienst doet als ontmoetingsplaats voor inwoners en belangstellenden. Daarnaast moet het pand een motor zijn voor sociaal-recreatieve ontwikkelingen in Nieuwpoort. In een vrijstaand bijgebouw zal een luxe, aantrekkelijke vakantiewoning gecreëerd worden. De opbrengsten hiervan zullen bijdragen aan de instandhouding van het complex.

Subsidies
Op een feestelijke bijeenkomst is het bidboek van het plan overhandigd aan mevrouw Willy de Zoete, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. De stichting gaat zich de komende tijd verder oriënteren op subsidies en sponsoren voor het plan.

De vraag die aan ons gesteld werd, was om in de nieuwbouw van het kantoorpand een compleet interieur te ontwerpen. Hierbij stonden enkele elementen vast maar was er ook nog veel vrijheid om tot een goed interieurontwerp te komen. Een van de meest opvallende kenmerken van het interieurontwerp is de open en ruime indeling van de werkruimtes. We hebben hierin gewerkt met een centrale gang met veel licht en ruimte. Deze gang ontsluit alle werk- en vergaderruimtes. We hebben in het ontwerp veel gewerkt met glazen wanden en slimme oplossingen voor kast- en bergruimtes. Hierdoor is er een mooie balans ontstaan tussen enerzijds een gevoel van transparantie, licht en ruimte en anderzijds het afgesloten gevoel van een eigen ruimte met voldoende concentratie voor het werk.

Houtaccenten
Alle kleuren en materialen zijn zorgvuldig gekozen. Hiermee wordt een rustige, ontspannen maar ook professionele sfeer gecreëerd. We hebben hierin samengewerkt met styliste en ontwerper Anne Visser van het bureau Key to Styling. Zachte en harde materialen wisselen elkaar af, donkere en lichte kleuren ook. Er is veel gewerkt met houtaccenten en natuurlijke kleuren en materialen. Hiermee wordt een mooie aansluiting gevonden op de vele klanten die WEA heeft in de agrarische sector alsmede het open polderlandschap waar de medewerkers op het kantoor op uit kijken.


WEA
Accountantskantoor WEA is erg tevreden met het nieuwe kantoorpand. Aan het begin van het ontwerpproces hebben we de accountants gevraagd welke uitstraling gewenst was in het nieuwe kantoorpand. Wat ze ons destijds meegaven komt mooi overeen met hetgeen ze na de opening vertellen over hun nieuwe kantoor: “We zijn een lokaal accountantskantoor en nemen dat mee in onze uitstraling. We proberen dicht bij de mensen te staan en een fijne werkomgeving te creëren. Want een prettige werkomgeving draagt bij aan het werkgeluk en daar hebben onze klanten profijt van. Onze klanten moeten zich bij ons thuis voelen. Cijfers worden vaak gelijkgesteld met een koud en zakelijk karakter, maar wij vinden juist de aandacht voor de mens belangrijk.”


Het ontwerp van de loods is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch verantwoord. Het past goed bij de omgeving en voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van de Groot drukkerij. Het gebouw maakt onderdeel uit van een masterplan voor het hele terrein van de drukkerij. Dit masterplan hebben we mede-opgesteld in nauwe samenwerking met de drukkerij.

Familiebedrijf
De Groot drukkerij is een familiebedrijf en is al jaren een gewaardeerde klant van ons bureau. We zijn als architect continu betrokken geweest bij de groei van dit mooie, Alblasserwaardse bedrijf. Op die manier kunnen we integraal de kwaliteit van alle gebouwen, binnen en buiten, waarborgen en in stand houden. We kijken uit naar de toekomstige vraagstukken van dit mooie bedrijf.

Als architect verzorgden wij het ontwerp van het gebouw. De woningen zijn qua ontwerp afgestemd op de omgeving. De balkons bieden een uniek zicht op de omgeving richting de rivier de Lek, enkele molens in de polder en het oude dijklint van Groot-Ammers. Het eindresultaat van het ontwerp is een markant gebouw op een mooie, goed bereikbare locatie in het dorp.

Tuinen
De omliggende buitenruimte is toebedeeld aan verschillende appartementen uit het complex. Zo hebben twee appartementen een tuinkamer en hebben de appartementen aan de voorzijde van het pand een stukje tuin met een terras. Op het terrein achter het appartementencomplex bevindt zich een gezamenlijk gebied waar nog flexibiliteit is in het bouwen van carports en/of garages.


Vergunningen
Als architect kregen we de opdracht om naast het ontwerp van het gebouw ook aan het vergunningentraject invulling te geven. In dit geval was er naast de gemeente ook toestemming nodig voor het bouwplan bij het Waterschap Rivierenland, omdat het gebouw gelegen is aan een dijk. Inmiddels zijn alle toestemmingen en vergunningen onherroepelijk en kan de bouw, na de verkoop van de woningen, van start gaan.

De bouw van de woningen is verzorgd door het lokale aannemersbedrijf P. van Leeuwen. Op de locatie van de woningen stond vroeger een bedrijfscomplex met een meelfabriek. Omdat de locatie gelegen is in het historische centrum van Ameide hebben de woningen een klassiek karakter. Hierdoor gaan ze op in hun omgeving en sluiten ze mooi aan op de historische, monumentale panden die Ameide rijk is.

Bouwteam
De projectontwikkelaar was ‘De Waard Ontwikkeling’ uit Langerak. In nauwe samenwerking met de ontwikkelaar en de aannemer hebben we het ontwikkeltraject doorlopen. Doordat wij in een vroeg stadium van het project betrokken werden als architect konden we de woningen optimaal afstemmen op het gewenste bouwsysteem, de doelstellingen van de ontwikkelaar en de beoogde doelgroep van de makelaar. Door uitsluitend te werken met lokale partijen creëerde het project lokale werkgelegenheid en werd er een minimum aan CO2 uitgestoten bij de aan- en afvoer van bouwmaterialen en personeel.


Het oude entree / kassagebouw van de museummolen ‘Nederwaard’ moest verplaatst worden. Ook wilde de opdrachtgever het terrein herindelen met historische elementen zoals een ‘boenstoep’, een ‘visbun’ en een ‘schouw’ in het water. We ontwierpen als architectenbureau een totaalplan waarbij het nieuwe entreegebouw een luchtig, uitnodigend karakter kreeg.

Verbindend element
Door het gebruik van zwart hout, toegepast in een eigentijdse vorm contrasteert het gebouw met de historische erfelementen en de rijksmonumentale molen. De houtstructuur fungeert als verbindend element tussen de twee gebouwdelen. Ook geeft deze passage de bezoekers het gevoel dat ze weer een nieuw, uniek terrein betreden binnen het molengebied.


Partnerschap
Naast dit gebouw heeft ons architectenbureau meerdere gebouwen mogen ontwerpen op het terrein van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De stichting werkt hierbij, mede vanuit hun duurzaamheidsstrategie, samen met lokale partijen. De uitvoering is dan ook gerealiseerd door een regionale aannemer.

Het nieuwe onderkomen in Noordeloos biedt naast de huisartsenprakteek en apotheek ook ruimte aan een verloskundigenpraktijk, fysiotherapeut en een ruimte voor buurtzorg. Op de verdieping zijn drie appartementen gerealiseerd met een grote mate van variatie en eigen inbreng van de bewoners. De bewoners hebben samen met ons als architect en de huisarts het proces doorlopen. Met elkaar kwam het ontwerp tot stand en begeleidden we de groep vanaf het eerste initiatief tot aan de laatste oplevering.



Op de tweede verdieping is er een zolder gecreëerd om de fietsenvoorraad van IJzerman op te slaan. Het onderkomen biedt ruimte voor groei en een fijne winkelbeleving voor bezoekers.



In onderstaande video is een ’timelapse’ te zien vanaf de start van de bouw tot aan de oplevering:
Passend in landschap
Het ontwerp is vormgegeven in een schuurvorm, passend aan de rand van het open polderlandschap. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt in combinatie met veel glas op de juiste plekken. De opdrachtgevers over ons werk: ‘We hebben onze wensen neergelegd bij Architektenburo Bikker en de eerste schetsen waren meteen raak. Alles wat we wilden was erin opgenomen én het had een mooie, landelijke uitstraling die heel goed past op deze plek.’ Dit project mochten wij volledig begeleiden vanaf de eerste schetsen t/m de start van de bouwwerkzaamheden.

Het stadhuis is vanaf eind 2019 gesloten geweest. In maart 2022 zal de officiële opening plaatsvinden. Naast de trouwzaal is er een nieuw museum in het gebouw opgenomen. De oude elementen in het interieur zijn bewaard gebleven, echter voorzien van nieuw schilderwerk en meubilair.

Verduurzaming
Ons architectenbureau heeft de verbouwing ontworpen – inclusief het interieurontwerp. Ook is het gebouw volledig gasloos gemaakt. Door middel van luchtwarmtepompen, vloer- en wandverwarming, isolatie en voorzetramen wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. Dit alles is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeente, de monumentencommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (de ‘RCE’).
Zie ook: ‘Eerste ceremonie in gerenoveerd Stadhuis van Nieuwpoort‘
De basis van het gebouw bleef echter altijd bewaard. Recent ontwikkelden we een plan om het pand een herbestemming te geven tot appartementencomplex.


Prettige samenwerking
We koppelden de oude en de nieuwe eigenaar aan elkaar met ons als betrokken architect. Er ontstond een prettige samenwerking waarmee het behoud van een sportschool in Groot-Ammers gewaarborgd werd. Met een slimme, flexibele indeling kunnen we de nieuwe eigenaar een pand bieden dat hij de komende jaren weer continu kan aanpassen aan de veranderende trends binnen de sportscholenbranche. We verzorgen het vergunningentraject en ondersteunen waar nodig met advieswerkzaamheden tijdens de uitvoering van de verbouwing.