Start verkoop ‘De Wilhelminahoeve’

Het project ‘De Wilhelminahoeve’ in Cothen biedt ouderen een unieke landelijke leefruimte, waarbij vier prachtig verbouwde woningen gezamenlijk 10.000m² grond delen. Zonder het karakter van de oude boerderij aan te tasten, zijn er vier woningen gerealiseerd voor een sociaal woonconcept met grote belangstelling.

936 1080x720 (1)

Het project ‘De Wilhelminahoeve’ in Cothen is in de verkoop gegaan. Voor vier woningen waren ruim tachtig inschrijvingen. Wat zo uniek is aan dit project: het biedt een landelijke leefruimte aan ouderen die samen ruim 10.000m2 grond delen en elk hun eigen woning hebben in een prachtig verbouwde stal.

Erfdelen

In samenwerking met ontwikkelaar Cambio Creations maakten wij een plan voor de herbestemming van een oude boerderij. Zonder ingrijpende veranderingen in de omgeving of in het karakteristieke uiterlijk van de boerderij, is er in het pand ruimte gemaakt voor vier woningen voor een uniek sociaal woonconcept: erfdelen. Als bureau zoeken we altijd naar een duurzame manier van bouwen, met aandacht voor de bestaande bebouwing en de huidige omgeving. Dit project laat zien dat er prachtige mogelijkheden zijn om agrarisch vastgoed een nieuwe bestemming te geven.

Inschrijvingen

Voor ouderen die willen wonen in een rustige en natuurlijke omgeving, biedt dit project een veelheid aan voorzieningen. De inrichting en kwaliteit van de tuin en de beschikbare voorzieningen liggen vast. De bewoners zullen samen beslissen over het onderhoud van de tuin en de manier waarop de faciliteiten (zoals bijvoorbeeld de moestuin) gebruikt worden. Ook is het mogelijk zorg op afroep te ontvangen. Dat er grote vraag is naar deze sociale woonvorm werd duidelijk na de eerste aanmeldingsronde: er kwamen ruim tachtig inschrijvingen voor de eerste fase van dit project.

937 1440
Visualisatie van het ontwerp

We werkten al eerder samen met Cambio Creations. Voor dit project verzorgden we het ontwerpproces van de verbouwing en de inrichting van het buitenterrein. Ook regelden we het proces rondom het aanvragen van de vergunningen.

Tweede fase

Binnenkort starten de inschrijvingen voor de tweede fase van dit project, waarbij op deze unieke woonplek nogmaals vier woningen te koop worden aangeboden. Momenteel werkt ons architectenbureau aan de verdere uitwerking hiervan.

936 1080x720 (1)
Impressie van een van de woningen

De boerderij ligt aan een weg met veel oude boerderijen. Het behoud van het karakter was een belangrijk uitgangspunt voor de plannen. Omdat we als architect ook de plannen voor de eerdere verbouwing hadden ontworpen, konden we snel schakelen in het ontwerpen van een nieuw te bouwen woning.

woning houtbouw hsb houtskelet nieuwbouw nieuwland bikker architect
Aanzicht vanaf de achterzijde tijdens de bouwfase van de woning in hout
houten bouwmaterialen nieuwbouw woning nieuwland
Opslag van de houten bouwmaterialen

Houtbouw

Als bouwsysteem werd al snel de keuze gemaakt voor hout. Het materiaal past bij het karakter van de boerderij zoals die er stond. Ook gaf het de opdrachtgevers, ondanks de eerdere brand, een prettig gevoel om in een woning te wonen die grotendeels uit hout opgetrokken zou zijn. Aan de buitenzijde krijgt de woning een pannen dak en een gevel van metselwerk. Dit verwijst naar de materialen die ook toegepast werden bij de oorspronkelijke woning.

woning houtbouw eindsituatie
Ontwerptekening van de eindsituatie

Procedure

Samen met de opdrachtgevers hebben we veel overleg gehad met de gemeente Vijfheerenlanden. We hebben hierbij als architect ontzorgd in het verzorgen van de benodigde vergunningen. Het herbouwen van een woning na een calamiteit vraagt om een andere aanpak dan een regulier bouwproject. De gemeente is hierin zeer meewerkend geweest en heeft de procedures spoedig doen verlopen. Er ontstaat steeds meer interesse voor houtbouw bij onze opdrachtgevers. Wij proberen dit te stimuleren door voorbeelden als deze woning te delen en mensen hierover te informeren.

woning houtbouw nieuwland voorgevel
De toekomstige voorgevel in aanbouw
woning houtbouw eindsituatie achtergevel
Ontwerptekening van de achterzijde van de woning

Deze eeuwenoude stadsboerderij ligt midden in het fraaie Nieuwpoort. Het pand is vanuit een legaat overgedragen aan de Historische Kring Nieuwpoort. Vanuit deze organisatie werd een aparte stichting Stadsboerderij Vredebest opgericht om vorm te geven aan een vernieuwde invulling (en daarmee het behoud) van het monument.

Stadsboerderij Vredebest in 1965
Stadsboerderij Vredebest in 1965 – foto via de RCE

Verduurzaming

De plannen omvatten de restauratie en verduurzaming van het pand. Dit wordt gecombineerd met een toekomst waarin het dienst doet als ontmoetingsplaats voor inwoners en belangstellenden. Daarnaast moet het pand een motor zijn voor sociaal-recreatieve ontwikkelingen in Nieuwpoort. In een vrijstaand bijgebouw zal een luxe, aantrekkelijke vakantiewoning gecreëerd worden. De opbrengsten hiervan zullen bijdragen aan de instandhouding van het complex.

Onze visie als architect op de invulling van de stadsboerderij
Onze visie als architect op de invulling van de stadsboerderij

Subsidies

Op een feestelijke bijeenkomst is het bidboek van het plan overhandigd aan mevrouw Willy de Zoete, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. De stichting gaat zich de komende tijd verder oriënteren op subsidies en sponsoren voor het plan.

Overhandiging van het bidboek aan de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland
Overhandiging van het bidboek aan de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland

De vraag die aan ons gesteld werd, was om in de nieuwbouw van het kantoorpand een compleet interieur te ontwerpen. Hierbij stonden enkele elementen vast maar was er ook nog veel vrijheid om tot een goed interieurontwerp te komen. Een van de meest opvallende kenmerken van het interieurontwerp is de open en ruime indeling van de werkruimtes. We hebben hierin gewerkt met een centrale gang met veel licht en ruimte. Deze gang ontsluit alle werk- en vergaderruimtes. We hebben in het ontwerp veel gewerkt met glazen wanden en slimme oplossingen voor kast- en bergruimtes. Hierdoor is er een mooie balans ontstaan tussen enerzijds een gevoel van transparantie, licht en ruimte en anderzijds het afgesloten gevoel van een eigen ruimte met voldoende concentratie voor het werk.

Resultaat van het kantoor van WEA na oplevering - foto via Jaleco
Resultaat van het kantoor van WEA na oplevering

Houtaccenten

Alle kleuren en materialen zijn zorgvuldig gekozen. Hiermee wordt een rustige, ontspannen maar ook professionele sfeer gecreëerd. We hebben hierin samengewerkt met styliste en ontwerper Anne Visser van het bureau Key to Styling. Zachte en harde materialen wisselen elkaar af, donkere en lichte kleuren ook. Er is veel gewerkt met houtaccenten en natuurlijke kleuren en materialen. Hiermee wordt een mooie aansluiting gevonden op de vele klanten die WEA heeft in de agrarische sector alsmede het open polderlandschap waar de medewerkers op het kantoor op uit kijken.

Centrale hal van het kantoor van WEA met houtaccenten en wanden met mos bekleding - foto via Jaleco
Centrale hal van het kantoor van WEA met houtaccenten en wanden met mos bekleding
Centrale hal met boven het daklicht en links de open verbinding met de begane grond - foto via Jaleco
Centrale hal met boven het daklicht en links de open verbinding met de begane grond

WEA

Accountantskantoor WEA is erg tevreden met het nieuwe kantoorpand. Aan het begin van het ontwerpproces hebben we de accountants gevraagd welke uitstraling gewenst was in het nieuwe kantoorpand. Wat ze ons destijds meegaven komt mooi overeen met hetgeen ze na de opening vertellen over hun nieuwe kantoor: “We zijn een lokaal accountantskantoor en nemen dat mee in onze uitstraling. We proberen dicht bij de mensen te staan en een fijne werkomgeving te creëren. Want een prettige werkomgeving draagt bij aan het werkgeluk en daar hebben onze klanten profijt van. Onze klanten moeten zich bij ons thuis voelen. Cijfers worden vaak gelijkgesteld met een koud en zakelijk karakter, maar wij vinden juist de aandacht voor de mens belangrijk.”

De vide ter plaatse van de entreehal
De vide ter plaatse van de entreehal
Het team van de WEA-vestiging in Groot-Ammers
Het team van de WEA-vestiging in Groot-Ammers

Het ontwerp van de loods is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch verantwoord. Het past goed bij de omgeving en voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van de Groot drukkerij. Het gebouw maakt onderdeel uit van een masterplan voor het hele terrein van de drukkerij. Dit masterplan hebben we mede-opgesteld in nauwe samenwerking met de drukkerij.

nieuwbouw de groot drukkerij bikker 2
De nieuwe productiehal van de Groot drukkerij

Familiebedrijf

De Groot drukkerij is een familiebedrijf en is al jaren een gewaardeerde klant van ons bureau. We zijn als architect continu betrokken geweest bij de groei van dit mooie, Alblasserwaardse bedrijf. Op die manier kunnen we integraal de kwaliteit van alle gebouwen, binnen en buiten, waarborgen en in stand houden. We kijken uit naar de toekomstige vraagstukken van dit mooie bedrijf.

nieuwbouw de groot drukkerij
Directeur – eigenaar Anton de Groot bij één van de bouwprojecten

Als architect verzorgden wij het ontwerp van het gebouw. De woningen zijn qua ontwerp afgestemd op de omgeving. De balkons bieden een uniek zicht op de omgeving richting de rivier de Lek, enkele molens in de polder en het oude dijklint van Groot-Ammers. Het eindresultaat van het ontwerp is een markant gebouw op een mooie, goed bereikbare locatie in het dorp.

appartementengebouw groot ammers achtergevel architect bikker
Achtergevel van het appartementengebouw ‘Voorsluis’ in Groot-Ammers

Tuinen

De omliggende buitenruimte is toebedeeld aan verschillende appartementen uit het complex. Zo hebben twee appartementen een tuinkamer en hebben de appartementen aan de voorzijde van het pand een stukje tuin met een terras. Op het terrein achter het appartementencomplex bevindt zich een gezamenlijk gebied waar nog flexibiliteit is in het bouwen van carports en/of garages.

vogelvlucht appartementen voorstraat sluis groot ammers architect bikker
Vogelvlucht van het appartementengebouw in de omgeving
interieur appartementen architect bikker
Het ontwerp van het interieur van één van de appartementen

Vergunningen

Als architect kregen we de opdracht om naast het ontwerp van het gebouw ook aan het vergunningentraject invulling te geven. In dit geval was er naast de gemeente ook toestemming nodig voor het bouwplan bij het Waterschap Rivierenland, omdat het gebouw gelegen is aan een dijk. Inmiddels zijn alle toestemmingen en vergunningen onherroepelijk en kan de bouw, na de verkoop van de woningen, van start gaan.

appartementengebouw groot ammers voorzijde architect bikker
Aanzicht van het appartementengebouw aan de voorzijde van het pand

De bouw van de woningen is verzorgd door het lokale aannemersbedrijf P. van Leeuwen. Op de locatie van de woningen stond vroeger een bedrijfscomplex met een meelfabriek. Omdat de locatie gelegen is in het historische centrum van Ameide hebben de woningen een klassiek karakter. Hierdoor gaan ze op in hun omgeving en sluiten ze mooi aan op de historische, monumentale panden die Ameide rijk is.

meelfabriek ameide oplevering straatbeeld details
Eindresultaat van het project ‘Meelfabriek’ in Ameide met o.a. zes herenhuizen

Bouwteam

De projectontwikkelaar was ‘De Waard Ontwikkeling’ uit Langerak. In nauwe samenwerking met de ontwikkelaar en de aannemer hebben we het ontwikkeltraject doorlopen. Doordat wij in een vroeg stadium van het project betrokken werden als architect konden we de woningen optimaal afstemmen op het gewenste bouwsysteem, de doelstellingen van de ontwikkelaar en de beoogde doelgroep van de makelaar. Door uitsluitend te werken met lokale partijen creëerde het project lokale werkgelegenheid en werd er een minimum aan CO2 uitgestoten bij de aan- en afvoer van bouwmaterialen en personeel.

Meelfabriek ameide oplevering straatbeeld
Meelfabriek ameide oplevering straatbeeld
meelfabriek ameide oplevering straatbeeld rijwoningen
Vijf rijwoningen aan de achterzijde van het perceel

Het oude entree / kassagebouw van de museummolen ‘Nederwaard’ moest verplaatst worden. Ook wilde de opdrachtgever het terrein herindelen met historische elementen zoals een ‘boenstoep’, een ‘visbun’ en een ‘schouw’ in het water. We ontwierpen als architectenbureau een totaalplan waarbij het nieuwe entreegebouw een luchtig, uitnodigend karakter kreeg.

terrein musuemmolen nederwaard kinderdijk
Ons terreinontwerp van de historische museummolen ‘Nederwaard’

Verbindend element

Door het gebruik van zwart hout, toegepast in een eigentijdse vorm contrasteert het gebouw met de historische erfelementen en de rijksmonumentale molen. De houtstructuur fungeert als verbindend element tussen de twee gebouwdelen. Ook geeft deze passage de bezoekers het gevoel dat ze weer een nieuw, uniek terrein betreden binnen het molengebied.

kassagebouw kinderdijk museummolen nederwaard
Deel 1 van het entreegebouw met tussenliggende houtstructuur
kassagebouw museummolen kinderdijk
Deel v2 van het entreegebouw met de houtstructuur prominent in het zicht

Partnerschap

Naast dit gebouw heeft ons architectenbureau meerdere gebouwen mogen ontwerpen op het terrein van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De stichting werkt hierbij, mede vanuit hun duurzaamheidsstrategie, samen met lokale partijen. De uitvoering is dan ook gerealiseerd door een regionale aannemer.

3d model entreegebouw musuemmolen nederwaard
3D model van de door ons uitgewerkte bouwtekeningen

Het nieuwe onderkomen in Noordeloos biedt naast de huisartsenprakteek en apotheek ook ruimte aan een verloskundigenpraktijk, fysiotherapeut en een ruimte voor buurtzorg. Op de verdieping zijn drie appartementen gerealiseerd met een grote mate van variatie en eigen inbreng van de bewoners. De bewoners hebben samen met ons als architect en de huisarts het proces doorlopen. Met elkaar kwam het ontwerp tot stand en begeleidden we de groep vanaf het eerste initiatief tot aan de laatste oplevering.

cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 02
Achterzijde van het gebouw met de drie appartementen op de verdieping
cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 03
Straatbeeld van het gezondheidscentrum
cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 01
Overhandiging van één van de sleutels van de appartementen

Op de tweede verdieping is er een zolder gecreëerd om de fietsenvoorraad van IJzerman op te slaan. Het onderkomen biedt ruimte voor groei en een fijne winkelbeleving voor bezoekers.

Het gebouw bezien vanuit de open polders
Het gebouw bezien vanuit de open polders
Detailfoto van de winkel en de appartementen
Detailfoto van de winkel en de appartementen
Eigenaar Cees IJzerman in zijn nieuwe winkel, ontworpen door Architektenburo Bikker BV
Eigenaar Cees IJzerman in zijn nieuwe winkel, ontworpen door Architektenburo Bikker

In onderstaande video is een ’timelapse’ te zien vanaf de start van de bouw tot aan de oplevering:

Passend in landschap

Het ontwerp is vormgegeven in een schuurvorm, passend aan de rand van het open polderlandschap. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt in combinatie met veel glas op de juiste plekken. De opdrachtgevers over ons werk: ‘We hebben onze wensen neergelegd bij Architektenburo Bikker en de eerste schetsen waren meteen raak. Alles wat we wilden was erin opgenomen én het had een mooie, landelijke uitstraling die heel goed past op deze plek.’ Dit project mochten wij volledig begeleiden vanaf de eerste schetsen t/m de start van de bouwwerkzaamheden.

Nieuwbouw fietsenwinkel appartementen ijzerman ottoland straatbeeld
Ontwerp van het gebouw door Architektenburo Bikker

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur