Entreegebouw molen Kinderdijk

Voor Stichting Werelderfgoed Kinderdijk hebben we een nieuw entreegebouw ontworpen bij museummolen Nederwaard. De molen heeft een bescherming als rijksmonument. Daarnaast heeft het hele gebied bescherming als Werelderfgoed van Unesco.

kassagebouw museummolen kinderdijk

Het oude entree- / kassagebouw van de museummolen ‘Nederwaard’ moest verplaatst worden. Ook wilde de opdrachtgever het terrein herindelen met historische elementen zoals een ‘boenstoep’, een ‘visbun’ en een ‘schouw’ in het water. We ontwierpen als architectenbureau een totaalplan waarbij het nieuwe entreegebouw een luchtig, uitnodigend karakter kreeg.

terrein musuemmolen nederwaard kinderdijk
Ons terreinontwerp van de historische museummolen ‘Nederwaard’

Verbindend element

Door het gebruik van zwart hout, toegepast in een eigentijdse vorm, contrasteert het gebouw met de historische erfelementen en de rijksmonumentale molen. De houtstructuur fungeert als verbindend element tussen de twee gebouwdelen. Ook geeft deze passage de bezoekers het gevoel dat ze weer een nieuw, uniek terrein betreden binnen het molengebied.

kassagebouw kinderdijk museummolen nederwaard
Deel 1 van het entreegebouw met tussenliggende houtstructuur
kassagebouw museummolen kinderdijk
Deel 2 van het entreegebouw met de houtstructuur prominent in het zicht

Partnerschap

Naast dit gebouw heeft ons architectenbureau meerdere gebouwen mogen ontwerpen op het terrein van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De stichting werkt hierbij, mede vanuit hun duurzaamheidsstrategie, samen met lokale partijen. De uitvoering is dan ook gerealiseerd door een regionale aannemer.

3d model entreegebouw musuemmolen nederwaard
3D model van de door ons uitgewerkte bouwtekeningen

Het nieuwe onderkomen in Noordeloos biedt naast de huisartsenprakteek en apotheek ook ruimte aan een verloskundigenpraktijk, fysiotherapeut en een ruimte voor buurtzorg. Op de verdieping zijn drie appartementen gerealiseerd met een grote mate van variatie en eigen inbreng van de bewoners. De bewoners hebben samen met ons als architect en de huisarts het proces doorlopen. Met elkaar kwam het ontwerp tot stand en begeleidden we de groep vanaf het eerste initiatief tot aan de laatste oplevering.

cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 02
Achterzijde van het gebouw met de drie appartementen op de verdieping
cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 03
Straatbeeld van het gezondheidscentrum
cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 01
Overhandiging van één van de sleutels van de appartementen

Het nieuwe onderkomen biedt naast de fietsenwinkel van IJzerman ook ruimte aan ‘Verschwinkel Hoogendoorn’ en vijf appartementen op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping is er een zolder gecreëerd om de fietsenvoorraad van IJzerman op te slaan. Het onderkomen biedt ruimte voor groei en een fijne winkelbeleving voor bezoekers.

Het gebouw bezien vanuit de open polders
Het gebouw bezien vanuit de open polders
Detailfoto van de winkel en de appartementen
Detailfoto van de winkel en de appartementen
Eigenaar Cees IJzerman in zijn nieuwe winkel, ontworpen door Architektenburo Bikker BV
Eigenaar Cees IJzerman in zijn nieuwe winkel, ontworpen door Architektenburo Bikker

In onderstaande video is een ’timelapse’ te zien vanaf de start van de bouw tot aan de oplevering:

Passend in landschap

Het ontwerp is vormgegeven in een schuurvorm, passend aan de rand van het open polderlandschap. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt in combinatie met veel glas op de juiste plekken. De opdrachtgevers over ons werk: ‘We hebben onze wensen neergelegd bij Architektenburo Bikker en de eerste schetsen waren meteen raak. Alles wat we wilden was erin opgenomen én het had een mooie, landelijke uitstraling die heel goed past op deze plek.’ Dit project mochten wij volledig begeleiden vanaf de eerste schetsen t/m de start van de bouwwerkzaamheden.

Nieuwbouw fietsenwinkel appartementen ijzerman ottoland straatbeeld
Ontwerp van het gebouw door Architektenburo Bikker

Het stadhuis is vanaf eind 2019 gesloten geweest. In maart 2022 zal de officiële opening plaatsvinden. Naast de trouwzaal is er een nieuw museum in het gebouw opgenomen. De oude elementen in het interieur zijn bewaard gebleven, echter voorzien van nieuw schilderwerk en meubilair.

Trouwzaal Stadhuis Nieuwpoort
Trouwzaal Stadhuis Nieuwpoort

Verduurzaming

Ons architectenbureau heeft de verbouwing ontworpen – inclusief het interieurontwerp. Ook is het gebouw volledig gasloos gemaakt. Door middel van luchtwarmtepompen, vloer- en wandverwarming, isolatie en voorzetramen wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. Dit alles is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeente, de monumentencommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (de ‘RCE’).

Zie ook: ‘Eerste ceremonie in gerenoveerd Stadhuis van Nieuwpoort

De basis van het gebouw bleef echter altijd bewaard. Recent ontwikkelden we een plan om het pand een herbestemming te geven tot appartementencomplex.

Toekomstige sportschool Olympia in Groot-Ammers
Toekomstige sportschool Olympia in Groot-Ammers
Verbouwing van de sportschool gestart
Verbouwing van de sportschool gestart

Prettige samenwerking

We koppelden de oude en de nieuwe eigenaar aan elkaar met ons als betrokken architect. Er ontstond een prettige samenwerking waarmee het behoud van een sportschool in Groot-Ammers gewaarborgd werd. Met een slimme, flexibele indeling kunnen we de nieuwe eigenaar een pand bieden dat hij de komende jaren weer continu kan aanpassen aan de veranderende trends binnen de sportscholenbranche. We verzorgen het vergunningentraject en ondersteunen waar nodig met advieswerkzaamheden tijdens de uitvoering van de verbouwing.

Rond het derde kwart van de 20e eeuw is het pand uitgebreid aan de achterzijde. De laatste jaren is het pand in verval geraakt door de exploitatie van een restaurant in het pand. Onze opdrachtgever – Huisstijl Wonen uit Rotterdam – kocht het pand met het doel om het een nieuwe bestemming te geven met woningen. Deze nieuwe bestemming zal ervoor zorgen dat het pand op de lange termijn bewaard en goed onderhouden zal worden.

huidige situatie
Huidige situatie – voorafgaand aan de verbouwing
raadhuis moordrecht oude situatie 1
De oude situatie van het Raadhuis

Zicht op de IJssel

Aan de achterzijde van het pand is zicht op de rivier de IJssel. De plattegronden van de woning willen we zo ontwerpen, dat elke woning hier zicht op heeft. Door drie ruime woningen in het pand te ontwerpen, wordt het pand niet overvraagd. De woningen worden allemaal levensloopbestendig ontworpen. Er wordt een lift ingepast en de woningen zullen gelijkvloers zijn. Er zal inpandig ruimte zijn voor bergingen en het opladen van elektrische fietsen. Voor elke woning wordt een eigen buitenruimte ontworpen.

Zie ook: ‘Raadhuis wordt ‘paleis‘ (uit: Hart van Zuidplas)

Op de begane grond zal de huisartsenpraktijk van huisarts Kruithof gevestigd worden. Daarnaast wordt er een fysiotherapeut en een verloskundige praktijk gerealiseerd op de onderste bouwlaag.

De woningen op de verdieping zijn energieneutraal en levensloopbestendig. Het initiatief voor het project is genomen door huisarts Kruithof. Om haar heen heeft zich een groep gevormd die met elkaar het bouwproject ontwikkeld heeft. Als architect en projectbegeleider hebben wij de groep begeleid in het gehele traject. Vanaf het eerste initiatief t/m de keuze van de aannemer stonden we de groep bij met advies, tekenwerk en begeleiding van het proces. Deze manier van ontwerpen en ontwikkelen wordt ook wel ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ genoemd (CPO).

cpo noordeloos gezondheidscentrum bouw
Bouwlocatie voor de bouw van het gezondheidscentrum in Noordeloos
voorgevel
Het ontwerp van de voorgevel van het gebouw

Het gebouw wordt gerealiseerd door een lokale aannemer (Bouwbedrijf Kon). Aan dit project hebben veel lokale partijen meegewerkt. Ook zijn alle bewoners van de appartementen inwoners van Noordeloos. Het project zorgt dus voor een mooie doorstroming op de lokale woningmarkt.

eerste paal cpo noordeloos gezondheidscentrum
Leden van de groep vieren samen met de aannemer en de wethouder de eerste paal

In Nieuw-Lekkerland worden woningen aangekocht en gesloopt. Er komen 43 woningen in aanmerking. Daarmee is dit project de grootste van de landelijke regeling. Omdat niet alle bewoners gebruik maken van de regeling ontstaan er ‘gaten’ in de wijk. In sommige gevallen wordt er in een rij met eengezinswoningen een tussenwoning gesloopt. Hiervoor moeten bouwkundige en constructieve maatregelen genomen worden om de andere woningen stabiel te houden. Wij geven advies bij deze uitkoopregeling.

Ook ontstaan er door de sloop nieuwe buitengevels die eerst niet zichtbaar waren. Hier ontwerpen we een visie voor om het geheel na de sloop een mooi uiterlijk te geven en eventuele wensen van bewoners in te passen.

In het project werken we samen met de gemeente Molenlanden en diverse constructeurs. We verzorgen hierbij het ontwerp, de vergunningsprocedure en de voorbereiding van de werkzaamheden door de aannemer.

Hoogspanning uitkoopregeling nieuw lekkerland
Woningen onder de hoogspanningsleidingen in Nieuw-Lekkerland

Meer over het project is te vinden op de projectpagina van gemeente Molenlanden.

Als architect zijn we vanaf het eerste moment na de brand bij de plannen betrokken geweest. Het plan was om nieuw te bouwen op deze locatie. We wilden de bouwmogelijkheden optimaliseren voor Montapacking. Daarom wilden we de locatie niet overvragen. Het gebouw vormt de overgang van het polderlandschap naar het bebouwde gebied. Daarom was een creatief ontwerp nodig. Ook de toepassing van natuurlijke materialen was van belang. Hierdoor kon een gebouw van deze omvang gerealiseerd worden. Het eindresultaat is zichtbaar na de oplevering van Montapacking in Molenaarsgraaf.

Montapacking Molenaarsgraaf
Montapacking Molenaarsgraaf
Montapacking Molenaarsgraaf interieur
Interieur Montapacking Molenaarsgraaf – foto via: De Arend projectinrichting

Hout en groen zichtbaar na oplevering van Montapacking

De nieuwbouw is in samenhang met het omliggende polderlandschap vormgegeven. In het ontwerp van het kantoor is veel hout toegepast. In de omliggende buitenruimtes is ook veel groen aangebracht. Aannemer P. van Leeuwen heeft de bouw gerealiseerd. Dit werd samen met voornamelijk lokale onderaannemers uitgevoerd. Het team van Montapacking kijkt terug op een voorspoedig ontwerp- en bouwtraject. Hierdoor maakt het team inmiddels met veel plezier gebruik van de nieuwe hoofdvestiging. Meer over het project vindt u op de projectpagina.

Kantoor montapacking Molenaarsgraaf
Houten gevelbekleding van het hoofdkantoor van Montapacking
Interieur montapacking Molenaarsgraaf
Entreehal Montapacking Molenaarsgraaf – foto via: De Arend projectinrichting
Montapacking houten gevelbekleding
Detail houten gevelbekleding Montapacking

Het project voor de elf woningen in Ameide is opgedeeld in zes herenhuizen en vijf rijwoningen. Bij de herenhuizen is de uitwerking van de voorgevels zeer zorgvuldig en rijk aan details. Hiermee ontstaat een gevarieerd gevelbeeld. Dit doen we met materialen, kleuren en verschillende hoogtes. De zijgevels zijn ontworpen als zichtgevels. Hierdoor is elke gevel in het project van hoge kwaliteit. De rijwoningen zijn qua ontwerp bescheidener en minder uitbundig gedetailleerd. Desalniettemin omvatten de woningen veel ruime. Er is veel aandacht besteed aan het toepassen van goede materialen. Dit zorgt voor een mooie, rustige uitstraling.

Sloop meelfabriek ameide
Sloop meelfabriek ameide
Energieneutrale herenhuizen in project de Meelfabriek Ameide
Energieneutrale herenhuizen in project de Meelfabriek Ameide

Bouwteam

De ontwikkeling van het bouwproject is in handen van De Waard Ontwikkeling uit Langerak. Samen met aannemer P. van Leeuwen uit Meerkerk is het ontwikkeltraject doorlopen. Door in een vroeg stadium samen te werken met de aannemer konden wij als architect samen met de aannemer een optimale voorbereiding van het project realiseren. Door te werken met lokale partijen biedt het project werkgelegenheid en wordt er een minimum aan CO2 uitgestoten bij de aan- en afvoer van bouwmaterialen en bouwpersoneel.

Project de Meelfabriek in Ameide
Project de Meelfabriek in Ameide

Duurzame installaties

Meer over het project en de duurzame installaties van de energieneutrale woningen is de vinden in de verkoopbrochure.

Energieneutrale rijwoningen Meelfabriek Ameide
Energieneutrale rijwoningen Meelfabriek Ameide