Start verkoop project ‘Voorsluis’

In Groot-Ammers is door projectontwikkelaar Compagnon de verkoop gestart van het appartementencomplex 'Voorsluis'. Het betreft zes appartementen en één penthouse, gelegen op de overgang tussen de twee straten Sluis en Voorstraat.

appartementengebouw groot ammers voorzijde architect bikker

Als architect verzorgden wij het ontwerp van het gebouw. De woningen zijn qua ontwerp afgestemd op de omgeving. De balkons bieden een uniek zicht op de omgeving richting de rivier de Lek, enkele molens in de polder en het oude dijklint van Groot-Ammers. Het eindresultaat van het ontwerp is een markant gebouw op een mooie, goed bereikbare locatie in het dorp.

appartementengebouw groot ammers achtergevel architect bikker
Achtergevel van het appartementengebouw ‘Voorsluis’ in Groot-Ammers

Tuinen

De omliggende buitenruimte is toebedeeld aan verschillende appartementen uit het complex. Zo hebben twee appartementen een tuinkamer en hebben de appartementen aan de voorzijde van het pand een stukje tuin met een terras. Op het terrein achter het appartementencomplex bevindt zich een gezamenlijk gebied waar nog flexibiliteit is in het bouwen van carports en/of garages.

vogelvlucht appartementen voorstraat sluis groot ammers architect bikker
Vogelvlucht van het appartementengebouw in de omgeving
interieur appartementen architect bikker
Het ontwerp van het interieur van één van de appartementen

Vergunningen

Als architect kregen we de opdracht om naast het ontwerp van het gebouw ook aan het vergunningentraject invulling te geven. In dit geval was er naast de gemeente ook toestemming nodig voor het bouwplan bij het Waterschap Rivierenland, omdat het gebouw gelegen is aan een dijk. Inmiddels zijn alle toestemmingen en vergunningen onherroepelijk en kan de bouw, na de verkoop van de woningen, van start gaan.

appartementengebouw groot ammers voorzijde architect bikker
Aanzicht van het appartementengebouw aan de voorzijde van het pand

De bouw van de woningen is verzorgd door het lokale aannemersbedrijf P. van Leeuwen. Op de locatie van de woningen stond vroeger een bedrijfscomplex met een meelfabriek. Omdat de locatie gelegen is in het historische centrum van Ameide hebben de woningen een klassiek karakter. Hierdoor gaan ze op in hun omgeving en sluiten ze mooi aan op de historische, monumentale panden die Ameide rijk is.

meelfabriek ameide oplevering straatbeeld details
Eindresultaat van het project ‘Meelfabriek’ in Ameide met o.a. zes herenhuizen

Bouwteam

De projectontwikkelaar was ‘De Waard Ontwikkeling’ uit Langerak. In nauwe samenwerking met de ontwikkelaar en de aannemer hebben we het ontwikkeltraject doorlopen. Doordat wij in een vroeg stadium van het project betrokken werden als architect konden we de woningen optimaal afstemmen op het gewenste bouwsysteem, de doelstellingen van de ontwikkelaar en de beoogde doelgroep van de makelaar. Door uitsluitend te werken met lokale partijen creëerde het project lokale werkgelegenheid en werd er een minimum aan CO2 uitgestoten bij de aan- en afvoer van bouwmaterialen en personeel.

Meelfabriek ameide oplevering straatbeeld
Meelfabriek ameide oplevering straatbeeld
meelfabriek ameide oplevering straatbeeld rijwoningen
Vijf rijwoningen aan de achterzijde van het perceel

Het oude entree / kassagebouw van de museummolen ‘Nederwaard’ moest verplaatst worden. Ook wilde de opdrachtgever het terrein herindelen met historische elementen zoals een ‘boenstoep’, een ‘visbun’ en een ‘schouw’ in het water. We ontwierpen als architectenbureau een totaalplan waarbij het nieuwe entreegebouw een luchtig, uitnodigend karakter kreeg.

terrein musuemmolen nederwaard kinderdijk
Ons terreinontwerp van de historische museummolen ‘Nederwaard’

Verbindend element

Door het gebruik van zwart hout, toegepast in een eigentijdse vorm contrasteert het gebouw met de historische erfelementen en de rijksmonumentale molen. De houtstructuur fungeert als verbindend element tussen de twee gebouwdelen. Ook geeft deze passage de bezoekers het gevoel dat ze weer een nieuw, uniek terrein betreden binnen het molengebied.

kassagebouw kinderdijk museummolen nederwaard
Deel 1 van het entreegebouw met tussenliggende houtstructuur
kassagebouw museummolen kinderdijk
Deel v2 van het entreegebouw met de houtstructuur prominent in het zicht

Partnerschap

Naast dit gebouw heeft ons architectenbureau meerdere gebouwen mogen ontwerpen op het terrein van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De stichting werkt hierbij, mede vanuit hun duurzaamheidsstrategie, samen met lokale partijen. De uitvoering is dan ook gerealiseerd door een regionale aannemer.

3d model entreegebouw musuemmolen nederwaard
3D model van de door ons uitgewerkte bouwtekeningen

Het nieuwe onderkomen in Noordeloos biedt naast de huisartsenprakteek en apotheek ook ruimte aan een verloskundigenpraktijk, fysiotherapeut en een ruimte voor buurtzorg. Op de verdieping zijn drie appartementen gerealiseerd met een grote mate van variatie en eigen inbreng van de bewoners. De bewoners hebben samen met ons als architect en de huisarts het proces doorlopen. Met elkaar kwam het ontwerp tot stand en begeleidden we de groep vanaf het eerste initiatief tot aan de laatste oplevering.

cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 02
Achterzijde van het gebouw met de drie appartementen op de verdieping
cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 03
Straatbeeld van het gezondheidscentrum
cpo dorpshuis opgeleverd noordeloos 01
Overhandiging van één van de sleutels van de appartementen

Op de tweede verdieping is er een zolder gecreëerd om de fietsenvoorraad van IJzerman op te slaan. Het onderkomen biedt ruimte voor groei en een fijne winkelbeleving voor bezoekers.

Het gebouw bezien vanuit de open polders
Het gebouw bezien vanuit de open polders
Detailfoto van de winkel en de appartementen
Detailfoto van de winkel en de appartementen
Eigenaar Cees IJzerman in zijn nieuwe winkel, ontworpen door Architektenburo Bikker BV
Eigenaar Cees IJzerman in zijn nieuwe winkel, ontworpen door Architektenburo Bikker

In onderstaande video is een ’timelapse’ te zien vanaf de start van de bouw tot aan de oplevering:

Passend in landschap

Het ontwerp is vormgegeven in een schuurvorm, passend aan de rand van het open polderlandschap. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt in combinatie met veel glas op de juiste plekken. De opdrachtgevers over ons werk: ‘We hebben onze wensen neergelegd bij Architektenburo Bikker en de eerste schetsen waren meteen raak. Alles wat we wilden was erin opgenomen én het had een mooie, landelijke uitstraling die heel goed past op deze plek.’ Dit project mochten wij volledig begeleiden vanaf de eerste schetsen t/m de start van de bouwwerkzaamheden.

Nieuwbouw fietsenwinkel appartementen ijzerman ottoland straatbeeld
Ontwerp van het gebouw door Architektenburo Bikker

Het stadhuis is vanaf eind 2019 gesloten geweest. In maart 2022 zal de officiële opening plaatsvinden. Naast de trouwzaal is er een nieuw museum in het gebouw opgenomen. De oude elementen in het interieur zijn bewaard gebleven, echter voorzien van nieuw schilderwerk en meubilair.

Trouwzaal Stadhuis Nieuwpoort
Trouwzaal Stadhuis Nieuwpoort

Verduurzaming

Ons architectenbureau heeft de verbouwing ontworpen – inclusief het interieurontwerp. Ook is het gebouw volledig gasloos gemaakt. Door middel van luchtwarmtepompen, vloer- en wandverwarming, isolatie en voorzetramen wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. Dit alles is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeente, de monumentencommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (de ‘RCE’).

Zie ook: ‘Eerste ceremonie in gerenoveerd Stadhuis van Nieuwpoort

De basis van het gebouw bleef echter altijd bewaard. Recent ontwikkelden we een plan om het pand een herbestemming te geven tot appartementencomplex.

Toekomstige sportschool Olympia in Groot-Ammers
Toekomstige sportschool Olympia in Groot-Ammers
Verbouwing van de sportschool gestart
Verbouwing van de sportschool gestart

Prettige samenwerking

We koppelden de oude en de nieuwe eigenaar aan elkaar met ons als betrokken architect. Er ontstond een prettige samenwerking waarmee het behoud van een sportschool in Groot-Ammers gewaarborgd werd. Met een slimme, flexibele indeling kunnen we de nieuwe eigenaar een pand bieden dat hij de komende jaren weer continu kan aanpassen aan de veranderende trends binnen de sportscholenbranche. We verzorgen het vergunningentraject en ondersteunen waar nodig met advieswerkzaamheden tijdens de uitvoering van de verbouwing.

Rond het derde kwart van de 20e eeuw is het pand uitgebreid aan de achterzijde. De laatste jaren is het pand in verval geraakt door de exploitatie van een restaurant in het pand. Onze opdrachtgever – Huisstijl Wonen uit Rotterdam – kocht het pand met het doel om het een nieuwe bestemming te geven met woningen. Deze nieuwe bestemming zal ervoor zorgen dat het pand op de lange termijn bewaard en goed onderhouden zal worden.

huidige situatie
Huidige situatie – voorafgaand aan de verbouwing
raadhuis moordrecht oude situatie 1
De oude situatie van het Raadhuis

Zicht op de IJssel

Aan de achterzijde van het pand is zicht op de rivier de IJssel. De plattegronden van de woning willen we zo ontwerpen, dat elke woning hier zicht op heeft. Door drie ruime woningen in het pand te ontwerpen, wordt het pand niet overvraagd. De woningen worden allemaal levensloopbestendig ontworpen. Er wordt een lift ingepast en de woningen zullen gelijkvloers zijn. Er zal inpandig ruimte zijn voor bergingen en het opladen van elektrische fietsen. Voor elke woning wordt een eigen buitenruimte ontworpen.

Zie ook: ‘Raadhuis wordt ‘paleis‘ (uit: Hart van Zuidplas)

Op de begane grond zal de huisartsenpraktijk van huisarts Kruithof gevestigd worden. Daarnaast wordt er een fysiotherapeut en een verloskundige praktijk gerealiseerd op de onderste bouwlaag.

De woningen op de verdieping zijn energieneutraal en levensloopbestendig. Het initiatief voor het project is genomen door huisarts Kruithof. Om haar heen heeft zich een groep gevormd die met elkaar het bouwproject ontwikkeld heeft. Als architect en projectbegeleider hebben wij de groep begeleid in het gehele traject. Vanaf het eerste initiatief t/m de keuze van de aannemer stonden we de groep bij met advies, tekenwerk en begeleiding van het proces. Deze manier van ontwerpen en ontwikkelen wordt ook wel ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ genoemd (CPO).

cpo noordeloos gezondheidscentrum bouw
Bouwlocatie voor de bouw van het gezondheidscentrum in Noordeloos
voorgevel
Het ontwerp van de voorgevel van het gebouw

Het gebouw wordt gerealiseerd door een lokale aannemer (Bouwbedrijf Kon). Aan dit project hebben veel lokale partijen meegewerkt. Ook zijn alle bewoners van de appartementen inwoners van Noordeloos. Het project zorgt dus voor een mooie doorstroming op de lokale woningmarkt.

eerste paal cpo noordeloos gezondheidscentrum
Leden van de groep vieren samen met de aannemer en de wethouder de eerste paal

In Nieuw-Lekkerland worden woningen aangekocht en gesloopt. Er komen 43 woningen in aanmerking. Daarmee is dit project de grootste van de landelijke regeling. Omdat niet alle bewoners gebruik maken van de regeling ontstaan er ‘gaten’ in de wijk. In sommige gevallen wordt er in een rij met eengezinswoningen een tussenwoning gesloopt. Hiervoor moeten bouwkundige en constructieve maatregelen genomen worden om de andere woningen stabiel te houden. Wij geven advies bij deze uitkoopregeling.

Ook ontstaan er door de sloop nieuwe buitengevels die eerst niet zichtbaar waren. Hier ontwerpen we een visie voor om het geheel na de sloop een mooi uiterlijk te geven en eventuele wensen van bewoners in te passen.

In het project werken we samen met de gemeente Molenlanden en diverse constructeurs. We verzorgen hierbij het ontwerp, de vergunningsprocedure en de voorbereiding van de werkzaamheden door de aannemer.

Hoogspanning uitkoopregeling nieuw lekkerland
Woningen onder de hoogspanningsleidingen in Nieuw-Lekkerland

Meer over het project is te vinden op de projectpagina van gemeente Molenlanden.

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur