Entreegebouw molen Kinderdijk

Voor Stichting Werelderfgoed Kinderdijk hebben we een nieuw entreegebouw ontworpen bij museummolen Nederwaard. De molen heeft een bescherming als rijksmonument. Daarnaast heeft het hele gebied bescherming als Werelderfgoed van Unesco.

kassagebouw museummolen kinderdijk

Het oude entree / kassagebouw van de museummolen ‘Nederwaard’ moest verplaatst worden. Ook wilde de opdrachtgever het terrein herindelen met historische elementen zoals een ‘boenstoep’, een ‘visbun’ en een ‘schouw’ in het water. We ontwierpen als architectenbureau een totaalplan waarbij het nieuwe entreegebouw een luchtig, uitnodigend karakter kreeg.

terrein musuemmolen nederwaard kinderdijk
Ons terreinontwerp van de historische museummolen ‘Nederwaard’

Verbindend element

Door het gebruik van zwart hout, toegepast in een eigentijdse vorm contrasteert het gebouw met de historische erfelementen en de rijksmonumentale molen. De houtstructuur fungeert als verbindend element tussen de twee gebouwdelen. Ook geeft deze passage de bezoekers het gevoel dat ze weer een nieuw, uniek terrein betreden binnen het molengebied.

kassagebouw kinderdijk museummolen nederwaard
Deel 1 van het entreegebouw met tussenliggende houtstructuur
kassagebouw museummolen kinderdijk
Deel v2 van het entreegebouw met de houtstructuur prominent in het zicht

Partnerschap

Naast dit gebouw heeft ons architectenbureau meerdere gebouwen mogen ontwerpen op het terrein van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De stichting werkt hierbij, mede vanuit hun duurzaamheidsstrategie, samen met lokale partijen. De uitvoering is dan ook gerealiseerd door een regionale aannemer.

3d model entreegebouw musuemmolen nederwaard
3D model van de door ons uitgewerkte bouwtekeningen